Pregled bibliografske jedinice broj: 27012
Učinak vodikovog peroksida i askorbinske kiseline na svježe izrezanu cvjetaču
Učinak vodikovog peroksida i askorbinske kiseline na svježe izrezanu cvjetaču, 1997., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 27012 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak vodikovog peroksida i askorbinske kiseline na svježe izrezanu cvjetaču
(Effectiveness of hydrogen peroxide and ascorbic acid to fresh-cut cauliflower)
Autori
Nedić, Nela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
07.03
Godina
1997
Stranica
(5), 65
Mentor
Piližota, Vlasta
Ključne riječi
vodikov peroksid; askorbinska kiselina; cvjetača
(hydrogen peroxide; ascorbic acid; cauliflower)
Sažetak
Minimalno procesirano svježe izrezano voće i povrće predstavlja veliki i rastući segment prehrambene industrije. Kako svježe voće i povrće podliježe velikom broju negativnih promjena, nastoji ga se očuvati što je moguće duže. Upotreba klora za smanjenje mikrobne populacije nije uvijek učinkovita i može uzrokovati tvorbu kancerogenih spojeva s klorom. Kao zamjena za klor ovdje se koristio vodikov peroksid, a u svrhu sprječavanja enzimskog posmeđivanja korištena je askorbinska kiselina. Praćena je i promjena kemijskog sastava uzoraka cvjetače prije i poslije obrade otopinama vodikovog peroksida i askorbinske kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski