Pregled bibliografske jedinice broj: 26960
Utjecaj konzistencije tijesta i granulometrijskog sastava brašna na biskvitnu masu
Utjecaj konzistencije tijesta i granulometrijskog sastava brašna na biskvitnu masu // Hrvatski pekar, 6 (1998), 31; 20-24 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 26960 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj konzistencije tijesta i granulometrijskog sastava brašna na biskvitnu masu
(Influence of consistency dough and granulation of flour on biscuits mass)
Autori
Tomas, Srećko ; Kelava, Mila
Izvornik
Hrvatski pekar (1330-1977) 6
(1998), 31;
20-24
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
biskvitna masa; konzistencija
(biscuits mass; consistency)
Sažetak
Pod nazivom "biskvit" stavlja se u promet proizvod dobiven od brašna, šećera, jaja idrugih dodataka predviđenih prema "Pravilniku o kvaliteti žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, tjestenina ibrzo smrznutih tijesta "objavljenog u Službenom listu" broj 68 iz 1978. godine, osim masnoća. Biskvit može sadržavati masnoće u onim količinama koje su sadržane u sirovinama od kojih je proizveden. Jedna od vodećih proizvođača biskvita kod nas je tvornica keksa i kruha "Sloboda" d.d. iz Osijeka u suradnji s kojom je izrađen ovaj rad, i to istražujući proces proizvodnje "Karolina" piškota. Konzistencija tijesta je bitna karakteristika tijesta o kojoj u velikoj mjeri ovisi i kakvoća gotovog proizvoda - piškote. Iz tih razloga je u ovom radu istražen utjecaj tlaka zraka koje se uvodi u turbo-uređaj za reguliranje konzistencije tijesta i utjecaj granulometrijskog sastava brašna na konzistenciju tijesta na biskvite. Osim toga praćen je utjecaj konzistencije tijesta na kakvoću piškota.
Izvorni jezik
Hrvatski