Pregled bibliografske jedinice broj: 269251
Određivanje osobitosti purećeg mišića Musculus pectoralis superficialis bioelektričkom impedancijom
Određivanje osobitosti purećeg mišića Musculus pectoralis superficialis bioelektričkom impedancijom, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 269251 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje osobitosti purećeg mišića Musculus pectoralis superficialis bioelektričkom impedancijom
(Determination characteristics of Musculus pectoralis superficialis in turkey meat by bioelectrical impedance analysis)
Autori
Lugović, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.12
Godina
2005
Stranica
50
Mentor
Petrak, Tomislav
Ključne riječi
bioelektrička impedancijska analiza; puretina; M. pectoralis
(bioelectrical impedance analysis; turkey; M. pectoralis)
Sažetak
Cilj rada bio je mjerenje kemijskih i bioelektričkih svojstava Musculus pectoralis superficialis puretine. Bioelektrička mjerenja vršena su uređajem HP RLC Meter 4284A pri čemu su izmjerenevrijednosti rezistencije i reaktancije te posredno matematičkim formulama i modul impedancij. Vršena je i kemijska naliza, odnosno određivanje udjela vode i masti. Ispitivanja izračunatih modula impedancije prsnog mišića peradi u ovisnosti o izračunatom udjelu vode pokazala su da postoji veza između ovih vrijednosti. Uspoređivane su vrijednosti moduola impedancije za frekvenciju 50kHz. Povećanjem udjela vode modul impedancije očekivano pada, kao što i povećanjem udjela masti raste modul impedancije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058003
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Petrak
(mentor)