Pregled bibliografske jedinice broj: 269111
Određivanje kemijskih i električkih parametara u purećem mesu
Određivanje kemijskih i električkih parametara u purećem mesu, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 269111 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje kemijskih i električkih parametara u purećem mesu
(Determining chemical and electrical parameters in turkey meat)
Autori
Radaković, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.12
Godina
2005
Stranica
43
Mentor
Petrak, Tomislav
Ključne riječi
puretina; kemijski parametri; bioelektrička impedancija
(turkey; chemical parameters; bioelectrical impedance analysis)
Sažetak
Cilj rada je bio ispitati razlike mišićnog tkiva prsa i zabatka puretine kemijskim i električkim parametrima. Mjereni kemijski parametri: udio vode i masti. Električka mjerenja vršena su u frekvencijskom rasponu od 100 Hz do 1 MHz pomoću uređaja HP RLC Meter 4284A, pri čemu su izmjerene rezistencija i reaktancija. Rezultati su pokazali da nema razlike u udjelu vode mišićnog tkiva prsa i zabataka, dok razlike postoje u ispitivanim uzorcima kod udjela masti. Ispitivanja izračunatih modula impedancije prsa i zabataka puretine u ovisnosti o izračunatom udjelu vode i masti pokazala su da postoji veza između ovih vrijednosti. Upoređivane su vrijednosti modula impedancije za vrijednost od 50 kHz. Povećanjem udjela vode modul impedancije pada, a povećanjem udjela masti modul impedancije raste.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058003
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Petrak
(mentor)