Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 268992

Tvrdoća vode za piće kao čimbenik rizika u etiologiji bolesti srca i krvožilnog sustava


Janev Holcer, Nataša
Tvrdoća vode za piće kao čimbenik rizika u etiologiji bolesti srca i krvožilnog sustava, 2006., magistarski rad, Prirodoslovno matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 268992 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tvrdoća vode za piće kao čimbenik rizika u etiologiji bolesti srca i krvožilnog sustava
(Hardness of drinking water as risk factor in etiology of cardiovascular diseases)

Autori
Janev Holcer, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prirodoslovno matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.05

Godina
2006

Stranica
103

Mentor
Mustajbegović, Jadranka

Ključne riječi
bolesti srca i krvožilnog sustava; tvrdoća vode; voda za piće
(cardiovascular diseases; water hardness; drinking water)

Sažetak
U ovom radu analizirana je tvrdoća vode za piće i njen mogući učinak u razvoju bolesti srca i krvožilnog sustava u populacijama tri otoka: Visa, Lastova i Mljeta. Uzorak je sačinjavalo 364 ispitanika oba spola. Proučavani su fizikalno-kemijski i mikrobiološki pokazatelji kvalitete vode za piće, a upitnikom su dobiveni osnovni podaci o stanju vodoopskrbnog sustava i načinima opskrbe vodom za piće. Određeni su fiziološki pokazatelji ispitanika: indeks tjelesne mase i krvni tlak, te biokemijski pokazatelji: ukupni kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol, trigliceridi, urična kiselina i kreatinin. Rezultati biokemijskih analiza za neke parametre odgovaraju uobičajenim vrijednostima u populacije, dok prema drugima postoje različita odstupanja. Fizikalno-kemijski parametri uzoraka vode za piće uglavnom odgovaraju maksimalno dopustivim vrijednostima, s iznimkom ukupne tvrdoće vode značajnom za ovo istraživanje, koja niti na jednom otoku nije zadovoljavala propisane vrijednosti. Gotovo svi uzorci vode za piće iz cisterni su mikrobiološki neispravni, a iz vodovodnog sustava zdravstveno ispravni. Prema rezultatima logističke regresije, istraživana populacija s dijagnosticiranim bolestima srca i krvnih žila, koristila je vodu za piće s višom koncentracijom kalcija i višom električnom vodljivosti, a u toj skupini se nalaze i osobe starije životne dobi. Koncentracija magnezija nije izdvojena kao prediktor za razvoj bolesti srca i krvnih žila u ispitivanoj populaciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Janev Holcer, Nataša
Tvrdoća vode za piće kao čimbenik rizika u etiologiji bolesti srca i krvožilnog sustava, 2006., magistarski rad, Prirodoslovno matematički fakultet, Zagreb
Janev Holcer, N. (2006) 'Tvrdoća vode za piće kao čimbenik rizika u etiologiji bolesti srca i krvožilnog sustava', magistarski rad, Prirodoslovno matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Janev Holcer, Nata\v{s}a}, year = {2006}, pages = {103}, keywords = {bolesti srca i krvo\v{z}ilnog sustava, tvrdo\'{c}a vode, voda za pi\'{c}e}, title = {Tvrdo\'{c}a vode za pi\'{c}e kao \v{c}imbenik rizika u etiologiji bolesti srca i krvo\v{z}ilnog sustava}, keyword = {bolesti srca i krvo\v{z}ilnog sustava, tvrdo\'{c}a vode, voda za pi\'{c}e}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Janev Holcer, Nata\v{s}a}, year = {2006}, pages = {103}, keywords = {cardiovascular diseases, water hardness, drinking water}, title = {Hardness of drinking water as risk factor in etiology of cardiovascular diseases}, keyword = {cardiovascular diseases, water hardness, drinking water}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font