Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 268573

Utjecaj sušenja na kakvoću tjestenine s dodatkom pšenične slame


Jurković, Ivana
Utjecaj sušenja na kakvoću tjestenine s dodatkom pšenične slame, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 268573 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sušenja na kakvoću tjestenine s dodatkom pšenične slame
(Influence of drying on quality of pasta with wheat straw addition)

Autori
Jurković, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
03.07

Godina
2006

Stranica
35

Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta

Ključne riječi
sušenje tjestenine; dodatak pšenične slame; ocjena kakvoće
(pasta drying; wheat straw addition; quality evaluation)

Sažetak
Sušenje je najvažnija i najosjetljivija operacija tehnološkog procesa proizvodnje tjestenine. O njoj ovisi kakvoća gotovog proizvoda. Sušenjem tjestenine postiže se vlažnost od 13, 5%, pri kojoj se zaustavljaju svi nepoželjni procesi. Upotrebom visokih temperatura može se skratiti vrijeme sušenja, poboljšati mikrobiološka kakvoća i povećati kakvoća tijekom sušenja. U radu je ispitan utjecaj sušenja na kakvoću tjestenine s dodatkom pšenične slame. Pšenična slama osim povećanog udjela celuloznih vlakana sadrži i određeni udio makro i mikroelemenata, koji imaju važnu ulogu u prehrani. Pri izradi ovog rada upotrijebljeno je pšenično brašno T-400, a udio slame u iznosio je 5, 7, 5, 10 i 12, 5%. Sušenje tjestenine provedeno je na sobnoj temperaturi i na 70 °C. Na svim uzorcima provedena su standardna fizikalno-kemijska ispitivanja, senzorska ispitivanja kao i ocjenjivanje kakvoće tjestenine tijekom kuhanja (optimalno vrijeme kuhanja, povećanje volumena, postotak raskuhavanja i količina apsorbirane vode). Senzorsko ocjenjivanje provedeno je ispitivanjem vanjskog izgleda, mirisa, okusa i konzistencije. Također je na svim uzorcima provedeno i ispitivanje, odnosno mjerenje parametara boje u CIELab sustavu. S obzirom na ukupni broj kvalitativnih bodova, uzorci tjestenine sušene na zraku imaju nešto bolja svojstva u odnosu na uzorke tjestenine sušene pri 70 °C, osim uzorka tjestenine sušenog na 70 °C s dodatkom slame od 7, 5% koji je, ukupno gledajući, dobio najviše bodova. Način sušenja, kao i dodatak slame, su značajno utjecali na promjenu boje tjestenine. Dobiveni rezultati su pokazali da se pšenična slama može koristiti u proizvodnji tjestenine u svrhu povećanja njene nutritivne vrijednosti, a u nekim slučajevima i u svrhu poboljšanja tehnoloških parametara kakvoće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Žaneta Ugarčić-Hardi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurković, Ivana
Utjecaj sušenja na kakvoću tjestenine s dodatkom pšenične slame, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Jurković, I. (2006) 'Utjecaj sušenja na kakvoću tjestenine s dodatkom pšenične slame', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurkovi\'{c}, Ivana}, year = {2006}, pages = {35}, keywords = {su\v{s}enje tjestenine, dodatak p\v{s}eni\v{c}ne slame, ocjena kakvo\'{c}e}, title = {Utjecaj su\v{s}enja na kakvo\'{c}u tjestenine s dodatkom p\v{s}eni\v{c}ne slame}, keyword = {su\v{s}enje tjestenine, dodatak p\v{s}eni\v{c}ne slame, ocjena kakvo\'{c}e}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurkovi\'{c}, Ivana}, year = {2006}, pages = {35}, keywords = {pasta drying, wheat straw addition, quality evaluation}, title = {Influence of drying on quality of pasta with wheat straw addition}, keyword = {pasta drying, wheat straw addition, quality evaluation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font