Pregled bibliografske jedinice broj: 268472
Izolacija i svojstva ekstracelularne alfa-amilaze bakterije Streptomyces rimosus
Izolacija i svojstva ekstracelularne alfa-amilaze bakterije Streptomyces rimosus // Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija, 30 (1992), 2-3; 89-95 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 268472 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i svojstva ekstracelularne alfa-amilaze bakterije Streptomyces rimosus
(Isolation and properties of extracellular alpha-amylase from Streptomyces rimosus)
Autori
Vukelić, Bojana ; Pokorny, Mišo ; Vitale, Ljubinka
Izvornik
Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija (0352-9193) 30
(1992), 2-3;
89-95
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
alfa-amilaza; Streptomyces rimosus; izolacija; svojstva
(alpha-amylase; Streptomyces rimosus; isolation;)
Sažetak
Iz filtrata kulture Streptomyces rimosus, dobivenih iz biosintetskog procesa proizvodnje oksitetraciklina, izolirana je u homogenom obliku ekstracelularna amilaza ovog mikroorganizma. Za njezino pročišćavanje primjnjena je ultrafiltracija, taloženje amonij-sulfatom, gel-filtracija na Sephadexu G-50 i kromatografija na stupcu AH-Sepharose. Prema djelovanju na razne supstrate i načinu razgradnje škroba enzim je svrstan u alfa-amilaze. Izolirana alfa-amilaza je monomer relativne molekularne mase oko 43 000 i izoelektrične točke pI=4, 75, stabilna u području pH=5-8, inaktivirana iznad 40oC i stabilizirana Ca2+ ionima. Inhibitori su joj tiolni reagensi i u manjoj mjeri kelirajući agensi, dok ju dvovalentni kationi zaštićuju. Aktivacija enzima kloridnim ionima nije opažena. Amilaza iz S. rimosus nije pokazala značajniju hidrolitičku aktivnost prema zrncima škroba iz raznih izvora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Biological Abstracts