Pregled bibliografske jedinice broj: 268250
Identifikacija i karakterizacija autohtonih sojeva skupine Saccharomyces sensu stricto izoliranih s kultivara žilavka
Identifikacija i karakterizacija autohtonih sojeva skupine Saccharomyces sensu stricto izoliranih s kultivara žilavka // Zbornik XIX naučno-stručnog skupa poljoprivrede i prehrambene industrije / Bogućanin, Hamid ; Bijeljac, Sonja (ur.).
Sarajevo: Poljoprivredni fakultet Sarajevo, 2005. str. 189-189 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 268250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Identifikacija i karakterizacija autohtonih sojeva skupine Saccharomyces sensu stricto izoliranih s kultivara žilavka
(Identification and characterization of indigenous strains of the Saccharomyces sensu stricto group isolated from žilavka cultivar)
Autori
Redžepović, S. ; Pohajda, I ; Čolo, J. ; Duraković, L. ; Huić, K. ; Orlić, S.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik XIX naučno-stručnog skupa poljoprivrede i prehrambene industrije
/ Bogućanin, Hamid ; Bijeljac, Sonja - Sarajevo : Poljoprivredni fakultet Sarajevo, 2005, 189-189
Skup
XIX naučno-stručni skup poljoprivrede i prehrambene industrije
Mjesto i datum
Neum, Bosna i Hercegovina, 07.06.2006. - 09.06.2006
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Saccharomyces sensu stricto; Žilavka; PCR-RFLP; selekcija
(Saccharomyces sensu stricto; Žilavka; PCR-RFLP; selection)
Sažetak
Alkoholna fermentacija podrazumijeva složeni biokemijski i ekološki proces s interakcijama različitih vrsta gljiva, kvasaca, bakterija, kao i njihovih mikovirusa i bakteriofaga.Vodeća uloga u tom procesu pripada kvascima, prvenstveno rodu Saccharomyces koji je odgovoran za kvalitetno dovršenje alkoholne fermentacije. Posljednjih godina, razvojem metoda molekularne biologije značajno su unaprijeđena istraživanja ekologije i bioraznolikosti sojeva S. cerevisiae izoliranih iz prirodnog okoliša. Tijekom ovog isdtraživanja izvršena je izolacija, genetička i fiziološka karakterizacija autohtonih sojeva kvasaca grupe Saccharomyces sensu stricto.Izolacija je izvršena s izabranih ekoloških područja vinogradarskih položaja Mostarskog vinogorja kultivara Žilavka. Uzorci grožđa za izolaciju kvasca bili su uzeti s položaja Blizanci, Tepčići i Dubravka, Čitluk. Ukupno je izdvojeno 80 izolata, a fiziološkim i molekularnim metodama (PCR-RFLP) 43 izolata je identificirano kao vrsta S. cerevisiae. Pokusima mikrofermentacija u laboratorijskim uvjetima (sinteza etanola i hlapive kiseline) izdvojeno je 14 izolata (od kojih 8 s položaja Blizanci) koji bi se morali detaljnije ispitati u uvjetima podruma. Ispitivana je i sinteza egzocelularnih enzima koji imaju značenje u proizvodnji vina. Samo 1 soj je sintetizirao beta-glukozidazu, a njih 12 pektinazu.Navedeno istraživanje predstavlja prvi znanstveni pristup identifikaciji i karakterizaciji sojeva S. cerevisiae s kultivara Žilavka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058020
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb