Pregled bibliografske jedinice broj: 267931
Silaža
Silaža // Nova zemlja, 15 (2006), 36; 20-23 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 267931 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Silaža
(Silage)
Autori
Domaćinović, Matija
Izvornik
Nova zemlja (1330-3821) 15
(2006), 36;
20-23
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
silaža ; krmivo ; životinja
(silage ; feed ; animal)
Sažetak
Siliranje je drugi specifičan način konzerviranja stočne hrane, pri čemu se u biljnoj masi zadržava izvorni prirodni oblik i hranjiva vrijednost. Stvaranjem poželjnih uvjeta u siliranom materijalu se provocira razmnožavanje bakterija mliječno-kiselog vrenja, koje koristeći jednostavne šećere stvaraju mliječnu kiselinu. Kako je mliječna kiselina konzervans, to se njenim stvaranjem u siliranom bilju ujedno vrši proces konzerviranja. Iako je siliranje kao metoda konzerviranja svježe voluminozne hrane poznata oko 1.500 godina prije Krista, značajnije se koristi u pripremi stočne hrane od kraja 19. st. (L.Paster 1857.). Zbog prednosti prema drugim načinima konzerviranja svježe voluminozne hrane, silaža je vrlo zastupljena kao komponenta stočne hrane u zemljama s razvijenom stočarskom proizvodnjom. Zemlje Zapadne Europe od ukupno proizvedene voluminozne hrane u siliranom obliku koristi oko 80– 95 %, dok u Hrvatskoj tek 10 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0079050
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Matija Domaćinović
(autor)