Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 26778

Proizvodnja sira tipa Feta od ultrafiltriranog mlijeka


Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka; Kozlek, Damir
Proizvodnja sira tipa Feta od ultrafiltriranog mlijeka // Zbornik sažetaka XXXIV. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma
Zagreb, 1998. str. 371-372 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 26778 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja sira tipa Feta od ultrafiltriranog mlijeka
(Feta type cheese production from ultrafiltered milk)

Autori
Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka ; Kozlek, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka XXXIV. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma / - Zagreb, 1998, 371-372

Skup
XXXIV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 25.02.1998. - 28.02.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
sir tipa Feta; ultrafiltrirano mlijeko; proizvodnja
(Feta type cheese; ultrafiltered milk; production)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj limunskom kiselinom zakiseljenih (pH oko 6, 0) i nezakiseljenih uzoraka mlijeka: punomasnog (12, 0% s.t.), djelomično obranog (9, 27% s.t.) te ultrafiltriranog djelomično obranog mlijeka, oko 2 i 3 puta ugušćenog (13, 5 i 19, 0% s.t.) na proizvodnju i kakvoću sireva tipa Feta koji sazrijevaju u salamuri. Trajanje sirenja zakiseljenih uzoraka mlijeka bilo je 50% kraće u usporedbi s trajanjem sirenja nezakiseljenih uzoraka mlijeka (60 minuta). Za sirenje UF-mlijeka bilo je potrebno 50% manje mikrobnog sirila Renilaze. Prinos sireva (12, 2-24, 1%) kretao se srazmjerno količini proteina i masti uporabljenih mlijeka, a prinos svih sireva od zakiseljenih uzoraka mlijeka bio je neznatno manji (za oko 6%). Nakon 7 dana zrenja u salamuri (10% NaCL, 12 C) svi uzorci sireva bili su nedovoljno slani, nejednolične boje i neizražene arome. Nakon 14 dana zrenja sirevi dobivaju karakteristike sira Feta, izuzev sireva od UF-djelomično obranog mlijeka, 3 puta ugušćenog (15%-tna salamura), koji su ostali neprihvatljivo mekane i drobljive konzistencije (slične tradicionalnom svježem siru), iako izvrsnog okusa i arome. Sirevi od djelomično obranog mlijeka i UF-djelomično obranog mlijeka, 2 puta ugušćenog, bili su nakon 14 dana zrenja (10%-tna salamura) sličnog kemijskog sastava i sličnih poželjnih senzorskih svojstava, osobito od zakiseljenih uzoraka mlijeka. Imali su veću količinu proteina i mineralnih tvari, te manje masti i tvrđu konzistenciju od zrelih sireva proizvedenih od punomasnog mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka; Kozlek, Damir
Proizvodnja sira tipa Feta od ultrafiltriranog mlijeka // Zbornik sažetaka XXXIV. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma
Zagreb, 1998. str. 371-372 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Tratnik, L., Božanić, R. & Kozlek, D. (1998) Proizvodnja sira tipa Feta od ultrafiltriranog mlijeka. U: Zbornik sažetaka XXXIV. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma.
@article{article, author = {Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Kozlek, Damir}, year = {1998}, pages = {371-372}, keywords = {sir tipa Feta, ultrafiltrirano mlijeko, proizvodnja}, title = {Proizvodnja sira tipa Feta od ultrafiltriranog mlijeka}, keyword = {sir tipa Feta, ultrafiltrirano mlijeko, proizvodnja}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Kozlek, Damir}, year = {1998}, pages = {371-372}, keywords = {Feta type cheese, ultrafiltered milk, production}, title = {Feta type cheese production from ultrafiltered milk}, keyword = {Feta type cheese, ultrafiltered milk, production}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font