Pregled bibliografske jedinice broj: 267678
Uvođenje u proizvodnju albuminskog sira u mljekari "Biz"
Uvođenje u proizvodnju albuminskog sira u mljekari "Biz", 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 267678 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uvođenje u proizvodnju albuminskog sira u mljekari "Biz"
(Pilot production of albumin cheese in "Biz" miny diary)
Autori
Dujmić, Zoran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
11.07
Godina
2006
Stranica
48
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
sirutka; albuminski sir; prinos; toplinska denaturacija proteina
(whey; albumin cheese; yield; heat denaturation of proteins)
Sažetak
U proizvodnji svježeg sira pokusno su primijenjena dva režima pasterizacije ( 75 i 85 °C ). Iz sirutke dobivene iz obje serije proizvodnje, zagrijavanjem na 90 °C dobio se vrlo sitan albuminsko-globulinski koagulum u obliku vrlo finog taloga. Koagulum je izdvojen nakon taloženja dekantiranjem i filtracijom, ali iz njega se nije mogao formirati sir, zbog ljepljivosti i sitnozrnate teksture taloga. U pokusnoj proizvodnji "Bučkog sira" pasterizacija mlijeka provedena je u tri režima ( 65, 75 i 85 °C ). Sirutka iz sva tri načina proizvodnje, nakon zagrijavanja na 90 °C dala je dobre prinose albuminskog sira. Pri temperaturi pasterizacije mlijeka od 75 °C, prinos primarnog proizvoda u proizvodnji svježeg sira se povećao za oko 92% u odnosu na standardnu proizvodnju a po kilogramu "Bučkog" sira dobiveno je oko 25 g albuminskog sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija