Pregled bibliografske jedinice broj: 267635
Promjene tijekom čuvanja probiotičkog napitka proizvedenog od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka
Promjene tijekom čuvanja probiotičkog napitka proizvedenog od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 267635 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene tijekom čuvanja probiotičkog napitka proizvedenog od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka
(Changes during storage of probiotic drink produced from soy and cow milk)
Autori
Vranić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
06.07
Godina
2006
Stranica
48
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
sojino mlijeko; ABT 2; probiotički napitak; skladištenje; organoleptičko ocjenjivanje
(soy milk; cow milk; ABT-2 culture; probiotic drink; sensory evaluation)
Sažetak
Od mješavina s različitim udjelima sojinog (15, 20, 30 i 50%) i kravljeg mlijeka proizvedeni su fermentirani probiotički napici korištenjem 2% inokuluma mješovite bakterijske kulture ABT 2. U radu su praćene aktivna i titracijska kiselost, a tijekom hladnog skladištenja promjene intenziteta sinereze. Sinereza je bila bolja kod uzoraka s većim udjelom sojinog mlijeka. Ocjenjivanje senzorskih svojstava gotovog proizvoda provedeno je prvog i sedmog dana skladištenja. Najbolje je ocijenjen uzorak s 25% sojinog mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija