Pregled bibliografske jedinice broj: 267620
Utjecaj dodatka meda na fermentaciju kozjeg mlijeka odabranim sojevima bifidobakterija
Utjecaj dodatka meda na fermentaciju kozjeg mlijeka odabranim sojevima bifidobakterija, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 267620 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka meda na fermentaciju kozjeg mlijeka odabranim sojevima bifidobakterija
(Influence of addition of honney on fermentation of goat milk whith selected species of bifidobacteries)
Autori
Vučković, Branka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
06.07
Godina
2006
Stranica
20
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
kozje mlijeko; med; bifidobakterije; termofilni i mezofilni mikroorganizmi; brzina fermentacije
(goat milk; honey; bifid bacteria; thermophyll and mesophyll microorganisms; fermentation velocity)
Sažetak
Praćenjem parametara kinetike fermentacije utvrđen je utjecaj različitih bakterijskih kultura na brznu fermentacije kozjeg mlijeka uz dodatak meda. Za inokulaciju mlijeka korištene su mezofilna kultura CH-N19 (Lactococcus lactis subsp. diacetilactis, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. mesentericus i Leuconostoc mesenteroides subsp. lactis), Bb46 – probiotičke bakterije (Bifidobacterium longum), Lactobacillus plantarum, jogurtna kultura (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) – termofilne bakterije. Fermentacija kozjeg mlijeka probiotičkim bakterijama Bb46 i Lactobacillus plantarum vođena je na 37 º ; C, s CH-N19 na 22 º ; C, te za jogurtnu kulturu na 41, 5 º ; C. Utvrđene su razlike trajanja i tijeka fermentacije. Dodatak meda je povoljno utjecao na brzinu fermentacije kozjeg mlijeka. Grafički su prikazane sve značajne ovisnosti mjerenih parametara kinetike procesa i posebno su istaknute korelacije praćenih parametara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija