Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 267620

Utjecaj dodatka meda na fermentaciju kozjeg mlijeka odabranim sojevima bifidobakterija


Vučković, Branka
Utjecaj dodatka meda na fermentaciju kozjeg mlijeka odabranim sojevima bifidobakterija, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 267620 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka meda na fermentaciju kozjeg mlijeka odabranim sojevima bifidobakterija
(Influence of addition of honney on fermentation of goat milk whith selected species of bifidobacteries)

Autori
Vučković, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
06.07

Godina
2006

Stranica
20

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Lučan, Mirela

Ključne riječi
kozje mlijeko; med; bifidobakterije; termofilni i mezofilni mikroorganizmi; brzina fermentacije
(goat milk; honey; bifid bacteria; thermophyll and mesophyll microorganisms; fermentation velocity)

Sažetak
Praćenjem parametara kinetike fermentacije utvrđen je utjecaj različitih bakterijskih kultura na brznu fermentacije kozjeg mlijeka uz dodatak meda. Za inokulaciju mlijeka korištene su mezofilna kultura CH-N19 (Lactococcus lactis subsp. diacetilactis, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. mesentericus i Leuconostoc mesenteroides subsp. lactis), Bb46 – probiotičke bakterije (Bifidobacterium longum), Lactobacillus plantarum, jogurtna kultura (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) – termofilne bakterije. Fermentacija kozjeg mlijeka probiotičkim bakterijama Bb46 i Lactobacillus plantarum vođena je na 37 &ordm ; C, s CH-N19 na 22 &ordm ; C, te za jogurtnu kulturu na 41, 5 &ordm ; C. Utvrđene su razlike trajanja i tijeka fermentacije. Dodatak meda je povoljno utjecao na brzinu fermentacije kozjeg mlijeka. Grafički su prikazane sve značajne ovisnosti mjerenih parametara kinetike procesa i posebno su istaknute korelacije praćenih parametara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vučković, Branka
Utjecaj dodatka meda na fermentaciju kozjeg mlijeka odabranim sojevima bifidobakterija, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Vučković, B. (2006) 'Utjecaj dodatka meda na fermentaciju kozjeg mlijeka odabranim sojevima bifidobakterija', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vu\v{c}kovi\'{c}, Branka}, year = {2006}, pages = {20}, keywords = {kozje mlijeko, med, bifidobakterije, termofilni i mezofilni mikroorganizmi, brzina fermentacije}, title = {Utjecaj dodatka meda na fermentaciju kozjeg mlijeka odabranim sojevima bifidobakterija}, keyword = {kozje mlijeko, med, bifidobakterije, termofilni i mezofilni mikroorganizmi, brzina fermentacije}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vu\v{c}kovi\'{c}, Branka}, year = {2006}, pages = {20}, keywords = {goat milk, honey, bifid bacteria, thermophyll and mesophyll microorganisms, fermentation velocity}, title = {Influence of addition of honney on fermentation of goat milk whith selected species of bifidobacteries}, keyword = {goat milk, honey, bifid bacteria, thermophyll and mesophyll microorganisms, fermentation velocity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font