Pregled bibliografske jedinice broj: 267601
Fermentacija kravljeg mlijeka odabranim sojevima industrijskih i humanih bifidobakterija
Fermentacija kravljeg mlijeka odabranim sojevima industrijskih i humanih bifidobakterija, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 267601 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fermentacija kravljeg mlijeka odabranim sojevima industrijskih i humanih bifidobakterija
(Fermentation of cow milk whith chosen species of industrial and human bifidobacteries)
Autori
Vuksanović, Dragan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
06.07
Godina
2006
Stranica
19
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
kravlje mlijeko; fermentacija; bakterijske kulture; med; promjena pH; kinetika
(cow milk; fermentation; starter culture; honey; pH values; kinetics)
Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj različitih starter kultura na fermentaciju kravljeg mlijeka. Tijekom fermentacije praćena je promjena pH vrijednosti. Fermentacija je provedena uz dodatak različitih udjela meda. Od bakterijskih kultura su korištene: CH-N19 – mezofilna kultura (sa bakterijama Lactococcus lactis subsp. diacetilactis, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. mesentericus i Leuconostoc mesenteroides subsp. lactis), Bb46 – probiotičke bakterije (Bifidobacterium longum), Lactobacillus plantarum, jogurtna kultura – termofilne bakterije, te Bb3 – bifidobakterije humanog porijekla. Dobiveni rezultati pokazali su da je dodatak meda imao određeni utjecaj na tijek i brzinu fermentacije kravljeg mlijeka. Kod bifidobakterija humanog porijekla dodatak meda se pokazao kao izrazito djelotvoran jer je značajno ubrzao fermentaciju. Kod ostalih korištenih bakterija je utjecaj meda bio slabije izražen.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija