Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 267601

Fermentacija kravljeg mlijeka odabranim sojevima industrijskih i humanih bifidobakterija


Vuksanović, Dragan
Fermentacija kravljeg mlijeka odabranim sojevima industrijskih i humanih bifidobakterija, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 267601 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fermentacija kravljeg mlijeka odabranim sojevima industrijskih i humanih bifidobakterija
(Fermentation of cow milk whith chosen species of industrial and human bifidobacteries)

Autori
Vuksanović, Dragan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
06.07

Godina
2006

Stranica
19

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Lučan, Mirela

Ključne riječi
kravlje mlijeko; fermentacija; bakterijske kulture; med; promjena pH; kinetika
(cow milk; fermentation; starter culture; honey; pH values; kinetics)

Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj različitih starter kultura na fermentaciju kravljeg mlijeka. Tijekom fermentacije praćena je promjena pH vrijednosti. Fermentacija je provedena uz dodatak različitih udjela meda. Od bakterijskih kultura su korištene: CH-N19 – mezofilna kultura (sa bakterijama Lactococcus lactis subsp. diacetilactis, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. mesentericus i Leuconostoc mesenteroides subsp. lactis), Bb46 – probiotičke bakterije (Bifidobacterium longum), Lactobacillus plantarum, jogurtna kultura – termofilne bakterije, te Bb3 – bifidobakterije humanog porijekla. Dobiveni rezultati pokazali su da je dodatak meda imao određeni utjecaj na tijek i brzinu fermentacije kravljeg mlijeka. Kod bifidobakterija humanog porijekla dodatak meda se pokazao kao izrazito djelotvoran jer je značajno ubrzao fermentaciju. Kod ostalih korištenih bakterija je utjecaj meda bio slabije izražen.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vuksanović, Dragan
Fermentacija kravljeg mlijeka odabranim sojevima industrijskih i humanih bifidobakterija, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Vuksanović, D. (2006) 'Fermentacija kravljeg mlijeka odabranim sojevima industrijskih i humanih bifidobakterija', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vuksanovi\'{c}, Dragan}, year = {2006}, pages = {19}, keywords = {kravlje mlijeko, fermentacija, bakterijske kulture, med, promjena pH, kinetika}, title = {Fermentacija kravljeg mlijeka odabranim sojevima industrijskih i humanih bifidobakterija}, keyword = {kravlje mlijeko, fermentacija, bakterijske kulture, med, promjena pH, kinetika}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vuksanovi\'{c}, Dragan}, year = {2006}, pages = {19}, keywords = {cow milk, fermentation, starter culture, honey, pH values, kinetics}, title = {Fermentation of cow milk whith chosen species of industrial and human bifidobacteries}, keyword = {cow milk, fermentation, starter culture, honey, pH values, kinetics}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font