Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 267595

Ispitivanje stupnja inhibicije Listeria monocytogenes fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka


Kocevski, Dragana
Ispitivanje stupnja inhibicije Listeria monocytogenes fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 267595 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje stupnja inhibicije Listeria monocytogenes fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka
(Determination of inhibitory effect of goat and cow fermented milk beverages on Listeria monocytogenes growth)

Autori
Kocevski, Dragana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
16.12

Godina
2005

Stranica
62

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
kozje mlijeko; kravlje mlijeko; jogurt; ABT kultura; Bifidobacterium longum Bb-46;
(goat milk; cow milk; yogurt; ABT culture; Bifidobacterium longum Bb-46; Listeria monocytogenes; inhibition of growth)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj probiotičkih fermentiranih napitaka i jogurta od kozjeg i kravljeg mlijeka prema patogenoj bakteriji Listeria monocytogenes. Fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka provedene su s probiotičkim komercijalnim starter kulturama ABT- 2 (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium sp., i Streptococcus thermophilus) i Bifidobacterium longum Bb- 46 te standardnom jogurtnom kulturom (YC- X11). Sve odabrane bakterijske starter kulture pokazale su brži rast u kozjem, nego u kravljem mlijeku, što je rezultiralo bržim porastom kiselosti, višim elektrokemijskim potencijalom i nižom pH vrijednošću fermentiranog kozjeg, u usporedbi s fermentiranim kravljim mlijekom. Kozje mlijeko fermentirano jogurtnom kulturom najjače je inhibitorno djelovalo na L. monocytogenes. Kozje i kravlje mlijeko fermentirano Bifidobacterium longum Bb- 46 podjednako su inhibitorno djelovali na test bakteriju, dok je kravlje mlijeko fermentirano mješovitom ABT- 2 kulturom jače inhibiralo L. monocytogenes u usporedbi s kozjim mlijekom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Dragana Kocevski (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kocevski, Dragana
Ispitivanje stupnja inhibicije Listeria monocytogenes fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Kocevski, D. (2005) 'Ispitivanje stupnja inhibicije Listeria monocytogenes fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kocevski, Dragana}, year = {2005}, pages = {62}, keywords = {kozje mlijeko, kravlje mlijeko, jogurt, ABT kultura, Bifidobacterium longum Bb-46, }, title = {Ispitivanje stupnja inhibicije Listeria monocytogenes fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka}, keyword = {kozje mlijeko, kravlje mlijeko, jogurt, ABT kultura, Bifidobacterium longum Bb-46, }, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kocevski, Dragana}, year = {2005}, pages = {62}, keywords = {goat milk, cow milk, yogurt, ABT culture, Bifidobacterium longum Bb-46, Listeria monocytogenes, inhibition of growth}, title = {Determination of inhibitory effect of goat and cow fermented milk beverages on Listeria monocytogenes growth}, keyword = {goat milk, cow milk, yogurt, ABT culture, Bifidobacterium longum Bb-46, Listeria monocytogenes, inhibition of growth}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font