Pregled bibliografske jedinice broj: 267595
Ispitivanje stupnja inhibicije Listeria monocytogenes fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka
Ispitivanje stupnja inhibicije Listeria monocytogenes fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 267595 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje stupnja inhibicije Listeria monocytogenes fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka
(Determination of inhibitory effect of goat and cow fermented milk beverages on Listeria monocytogenes growth)
Autori
Kocevski, Dragana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
16.12
Godina
2005
Stranica
62
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
kozje mlijeko; kravlje mlijeko; jogurt; ABT kultura; Bifidobacterium longum Bb-46;
(goat milk; cow milk; yogurt; ABT culture; Bifidobacterium longum Bb-46; Listeria monocytogenes; inhibition of growth)
Sažetak
U radu je istražen utjecaj probiotičkih fermentiranih napitaka i jogurta od kozjeg i kravljeg mlijeka prema patogenoj bakteriji Listeria monocytogenes. Fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka provedene su s probiotičkim komercijalnim starter kulturama ABT- 2 (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium sp., i Streptococcus thermophilus) i Bifidobacterium longum Bb- 46 te standardnom jogurtnom kulturom (YC- X11). Sve odabrane bakterijske starter kulture pokazale su brži rast u kozjem, nego u kravljem mlijeku, što je rezultiralo bržim porastom kiselosti, višim elektrokemijskim potencijalom i nižom pH vrijednošću fermentiranog kozjeg, u usporedbi s fermentiranim kravljim mlijekom. Kozje mlijeko fermentirano jogurtnom kulturom najjače je inhibitorno djelovalo na L. monocytogenes. Kozje i kravlje mlijeko fermentirano Bifidobacterium longum Bb- 46 podjednako su inhibitorno djelovali na test bakteriju, dok je kravlje mlijeko fermentirano mješovitom ABT- 2 kulturom jače inhibiralo L. monocytogenes u usporedbi s kozjim mlijekom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija