Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 267588

Utvrđivanje udjela kalcija u fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka


Kričković, Goran
Utvrđivanje udjela kalcija u fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 267588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utvrđivanje udjela kalcija u fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka
(Determination of calcium content in fermented dairy beverages from goat and cow milk)

Autori
Kričković, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
16.12

Godina
2005

Stranica
42

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
kozje i kravlje mlijeko; fermentirani mliječni napici; kalcij; magnezij; cink; kadmij
(goat and cow milk; fermented dairy products; calcium; magnesium; zinc; cadmium)

Sažetak
U radu je određivan udio minerala kalcija, magnezija, cinka, te toksičnog elementa kadmija u fermentiranim mliječnim proizvodima od kravljeg i kozjeg mlijeka. Cilj rada bio je usporediti udjele minerala u fermentiranim mliječnim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka. Također su ispitivani tijekovi fermentacija kozjeg i kravljeg mlijeka odabranim sojevima mliječno kiselih bakterija. Za fermentaciju kozjeg i kravljeg mlijeka korišteni su sljedeći starteri: jogurtna kultura (termofilna), ABT-2 kultura (mješovita probiotička), monokultura Bifidobacterium longum Bb-46 (probiotička), monokultura Lactobacillus plantarum (probiotička), monokultura Lactococcus dyacetilactis (mezofilna) i CH-N19 kultura (mješovita mezofilna). Rezultati rada pokazali su da priređeni fermentirani mliječni proizvodi imaju veći udio ispitivanih minerala u usporedbi s tekućim kozjim i kravljim mlijekom. Fermentirani mliječni proizvodi od kozjeg mlijeka imali su značajno veći udio cinka i magnezija u usporedbi s fermentiranim mliječnim proizvodima od kravljeg mlijeka. Udio kadmija u svim ispitivanim uzorcima bio daleko ispod dozvoljenih udjela. Rezultati analiza tijekom fermentacije pokazali su da je fermentacija kozjeg mlijeka tekla brže nego kravljeg mlijeka, bez obzira koji je starter korišten za fermentaciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kričković, Goran
Utvrđivanje udjela kalcija u fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Kričković, G. (2005) 'Utvrđivanje udjela kalcija u fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kri\v{c}kovi\'{c}, Goran}, year = {2005}, pages = {42}, keywords = {kozje i kravlje mlijeko, fermentirani mlije\v{c}ni napici, kalcij, magnezij, cink, kadmij}, title = {Utvr\djivanje udjela kalcija u fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka}, keyword = {kozje i kravlje mlijeko, fermentirani mlije\v{c}ni napici, kalcij, magnezij, cink, kadmij}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kri\v{c}kovi\'{c}, Goran}, year = {2005}, pages = {42}, keywords = {goat and cow milk, fermented dairy products, calcium, magnesium, zinc, cadmium}, title = {Determination of calcium content in fermented dairy beverages from goat and cow milk}, keyword = {goat and cow milk, fermented dairy products, calcium, magnesium, zinc, cadmium}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font