Pregled bibliografske jedinice broj: 267588
Utvrđivanje udjela kalcija u fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka
Utvrđivanje udjela kalcija u fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 267588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utvrđivanje udjela kalcija u fermentiranim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka
(Determination of calcium content in fermented dairy beverages from goat and cow milk)
Autori
Kričković, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
16.12
Godina
2005
Stranica
42
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
kozje i kravlje mlijeko; fermentirani mliječni napici; kalcij; magnezij; cink; kadmij
(goat and cow milk; fermented dairy products; calcium; magnesium; zinc; cadmium)
Sažetak
U radu je određivan udio minerala kalcija, magnezija, cinka, te toksičnog elementa kadmija u fermentiranim mliječnim proizvodima od kravljeg i kozjeg mlijeka. Cilj rada bio je usporediti udjele minerala u fermentiranim mliječnim napicima od kozjeg i kravljeg mlijeka. Također su ispitivani tijekovi fermentacija kozjeg i kravljeg mlijeka odabranim sojevima mliječno kiselih bakterija. Za fermentaciju kozjeg i kravljeg mlijeka korišteni su sljedeći starteri: jogurtna kultura (termofilna), ABT-2 kultura (mješovita probiotička), monokultura Bifidobacterium longum Bb-46 (probiotička), monokultura Lactobacillus plantarum (probiotička), monokultura Lactococcus dyacetilactis (mezofilna) i CH-N19 kultura (mješovita mezofilna). Rezultati rada pokazali su da priređeni fermentirani mliječni proizvodi imaju veći udio ispitivanih minerala u usporedbi s tekućim kozjim i kravljim mlijekom. Fermentirani mliječni proizvodi od kozjeg mlijeka imali su značajno veći udio cinka i magnezija u usporedbi s fermentiranim mliječnim proizvodima od kravljeg mlijeka. Udio kadmija u svim ispitivanim uzorcima bio daleko ispod dozvoljenih udjela. Rezultati analiza tijekom fermentacije pokazali su da je fermentacija kozjeg mlijeka tekla brže nego kravljeg mlijeka, bez obzira koji je starter korišten za fermentaciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija