Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 267524

Proizvodnja probiotičkog mliječno kiselog napitka od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka


Kljajić, Andrea
Proizvodnja probiotičkog mliječno kiselog napitka od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 267524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja probiotičkog mliječno kiselog napitka od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka
(Production of probiotic fermented beverage from soy and cow milk mixture)

Autori
Kljajić, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
16.12

Godina
2005

Stranica
38

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
sojino mlijeko; kravlje mlijeko; ABT kultura; mliječno kisela fermentacija; senzorska ocjena
(soy milk; cow milk; ABT culture; lactic acid fermentation; sensory evaluation)

Sažetak
Cilj rada bio je pripraviti i ispitati probiotički napitak od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka. U tu svrhu, sojino mlijeko i mješavina kravljeg i sojinog mlijeka fermentirani su ABT-2 kulturom (Lactobacillus acidophillus, Bifidobacterium lactis Bb-12, Streptococcus thermophilus). Tijekom fermentacije u svim uzorcima određivani su titracijska kiselost i pH vrijednost. Svi priređeni uzorci ocijenjeni su senzorski. Dobiveni rezultati sugeriraju da se mliječno kisele bakterije teže adaptiraju na rast u sojinom mlijeku, ali nakon određenog vremena sojino mlijeko fermentiralo je vrlo dobro. Gotovi proizvodi s visokim udjelima sojinog mlijeka imali su optimalne vrijednosti mjerenih fizikalno kemijskih pokazatelja, koja nisu znatno odstupala od vrijednosti u kravljem mlijeku. Senzorski su proizvodi s visokim udjelima sojinog mlijeka vrlo dobro ocijenjeni. Posebno visoke ocjene bile su za teksturu i izgled površine fermentiranih proizvoda od sojinog mlijeka, te mješavine sojinog i kravljeg mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kljajić, Andrea
Proizvodnja probiotičkog mliječno kiselog napitka od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Kljajić, A. (2005) 'Proizvodnja probiotičkog mliječno kiselog napitka od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kljaji\'{c}, Andrea}, year = {2005}, pages = {38}, keywords = {sojino mlijeko, kravlje mlijeko, ABT kultura, mlije\v{c}no kisela fermentacija, senzorska ocjena}, title = {Proizvodnja probioti\v{c}kog mlije\v{c}no kiselog napitka od mje\v{s}avine sojinog i kravljeg mlijeka}, keyword = {sojino mlijeko, kravlje mlijeko, ABT kultura, mlije\v{c}no kisela fermentacija, senzorska ocjena}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kljaji\'{c}, Andrea}, year = {2005}, pages = {38}, keywords = {soy milk, cow milk, ABT culture, lactic acid fermentation, sensory evaluation}, title = {Production of probiotic fermented beverage from soy and cow milk mixture}, keyword = {soy milk, cow milk, ABT culture, lactic acid fermentation, sensory evaluation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font