Pregled bibliografske jedinice broj: 267524
Proizvodnja probiotičkog mliječno kiselog napitka od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka
Proizvodnja probiotičkog mliječno kiselog napitka od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 267524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja probiotičkog mliječno kiselog napitka od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka
(Production of probiotic fermented beverage from soy and cow milk mixture)
Autori
Kljajić, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
16.12
Godina
2005
Stranica
38
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
sojino mlijeko; kravlje mlijeko; ABT kultura; mliječno kisela fermentacija; senzorska ocjena
(soy milk; cow milk; ABT culture; lactic acid fermentation; sensory evaluation)
Sažetak
Cilj rada bio je pripraviti i ispitati probiotički napitak od mješavine sojinog i kravljeg mlijeka. U tu svrhu, sojino mlijeko i mješavina kravljeg i sojinog mlijeka fermentirani su ABT-2 kulturom (Lactobacillus acidophillus, Bifidobacterium lactis Bb-12, Streptococcus thermophilus). Tijekom fermentacije u svim uzorcima određivani su titracijska kiselost i pH vrijednost. Svi priređeni uzorci ocijenjeni su senzorski. Dobiveni rezultati sugeriraju da se mliječno kisele bakterije teže adaptiraju na rast u sojinom mlijeku, ali nakon određenog vremena sojino mlijeko fermentiralo je vrlo dobro. Gotovi proizvodi s visokim udjelima sojinog mlijeka imali su optimalne vrijednosti mjerenih fizikalno kemijskih pokazatelja, koja nisu znatno odstupala od vrijednosti u kravljem mlijeku. Senzorski su proizvodi s visokim udjelima sojinog mlijeka vrlo dobro ocijenjeni. Posebno visoke ocjene bile su za teksturu i izgled površine fermentiranih proizvoda od sojinog mlijeka, te mješavine sojinog i kravljeg mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija