Pregled bibliografske jedinice broj: 267424
Aktivnost peroksidaza u zdravim i oštećenim plodovima mandarine Unshiu nakon dva različita načina skladištenja – skladištenje na stalnoj niskoj temperaturi i skladištenje na niskoj temperaturi uz cikličko prekidanje skladištenjem na sobnoj temperaturi
Aktivnost peroksidaza u zdravim i oštećenim plodovima mandarine Unshiu nakon dva različita načina skladištenja – skladištenje na stalnoj niskoj temperaturi i skladištenje na niskoj temperaturi uz cikličko prekidanje skladištenjem na sobnoj temperaturi // Zbornik sažetaka 9. Hrvatskog biološkog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem / Besendorfer, Višnja, Klobučar I.V. Goran (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2006. str. 192-194 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 267424 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aktivnost peroksidaza u zdravim i oštećenim plodovima mandarine Unshiu nakon dva različita načina skladištenja – skladištenje na stalnoj niskoj temperaturi i skladištenje na niskoj temperaturi uz cikličko prekidanje skladištenjem na sobnoj temperaturi
(Peroxidase activity in the peel of healthy and damaged fruits of Unshiu mandarin after the two different approaches of postharvest storage – continuous chilling and intermittent warming)
Autori
Skendrović, Martina ; Lepeduš, Hrvoje ; Pavičić, Nikola ; Cesar, Vera.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 9. Hrvatskog biološkog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem
/ Besendorfer, Višnja, Klobučar I.V. Goran - Zagreb : Hrvatsko biološko društvo, 2006, 192-194
Skup
9. Hrvatski biološki kongres sa međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 23.09.2006. - 29.09.2006
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
mandarina; peroksidaze; ozljede od niskih temperatura; skladištenje
(mandarin fruit; peroxidase; chilling injury; postharvest cold storage)
Sažetak
Istraživan je utjecaj skladištenja na stalnoj niskoj temperaturi (CS – 8 tjedana na +1°C), te uz ciklično prekidanje skladištenjem na sobnoj temperaturi (IW – 2 tjedna na +1°C i 1 tjedan na sobnoj temperaturi, 18-20°C, naizmjence) na pojavu ozljeda uzrokovanih hladnoćom i aktivnost peroksidaza u kori plodova Unshiu mandarine (Citrus unshiu Marc.). Prije skladištenja plodovi mandarine bili su uronjeni u vruću vodu (52°C) na 3 minute. Nakon skladištenja mogle su se razlikovati tri klase: zdravi, slabo oštećeni i jako oštećeni plodovi. Skladištenje IW tretmanom dalo je veći udio zdravih plodova (62, 5%) za razliku od CS tretmana (26, 0%). Udio slabo oštećenih (26, 0%) i jako oštećenih (11, 5%) bio je manji u IW nego u CS tretmanu (54, 2 i 19, 8% slabo i jako oštećenih plodova). U oba tretmana (CS i IW) izmjereno je povećanje aktivnosti gvajakol peroksidaza u odnosu na vrijednosti prije početka skladištenja. Peroksidazna aktivnost u zdravim i slabo oštećenim plodovima mandarina bila je veća u onih pod IW nego pod CS tretmanom. U jako oštećenim plodovima mandarina nije bilo razlike u aktivnosti peroksidaza obzirom na primijenjeni tretman skladištenja. Na tretiranim uzorcima provedene su i anatomske analize kore plodova. Može se zaključiti da bi tolerancija plodova Unshiu mandarine na stres uzrokovan pothlađivanjem, koja je inducirana prekidanim izlaganjem plodova sobnoj temperaturi (IW tretman) djelomično mogla biti regulirana aktivnošću gvajakol peroksidaza.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb