Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 266486

Reološka svojstva i oksidacijska stabilnost emulzija ulje/voda sličnih majonezi


Moslavac, Tihomir; Šubarić, Drago; Stanić, Danijela
Reološka svojstva i oksidacijska stabilnost emulzija ulje/voda sličnih majonezi // Book of Abstracts "agroTECH 2006" / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2006. str. 44-45 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 266486 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološka svojstva i oksidacijska stabilnost emulzija ulje/voda sličnih majonezi
(Rheological properties and oxidative stability of mayonnaise-like oil/water emulsions)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Šubarić, Drago ; Stanić, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts "agroTECH 2006" / Jašić, Midhat - Tuzla : Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2006, 44-45

Skup
AgroTECH 2006

Mjesto i datum
Gradačac, Bosna i Hercegovina, 31.08.2006

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
reološka svojstva; emulzija ulje/voda; majoneza; oksidacijska stabilnost
(rheological properties; emulsions oil/water; mayonnaise; oxidative stability)

Sažetak
U ovom radu istraživana su reološka svojstva emulzija ulje/voda koja su slična majonezi. Istraživan je utjecaj brzine rotacije rotora homogenizatora i vrijeme trajanja procesa pripreme emulzije na reološko ponašanje. Mehanički proces homogenizacije emulzije proveden je kod 10 000, 12 000 i 15 000 rpm pri sobnoj temperaturi. Promatran je utjecaj različitog sastava uljne faze emulzije na reološka svojstva i na oksidacijsku stabilnost. Emulzija sadrži 70 % ulja sa različitim udjelima suncokretovog ulja i ulja žitarica i voća, žumanjak jaja, jabučni ocat i vodu. Mjerenja reoloških svojstava provedena su na rotacijskom viskozimetru (DV- III + Digital Rheometer-Brookfield Engineering Laboratories, USA) sa koncentričnim cilindrima pri temperaturama 10 °C i 25 °C. Iz dobivenih podataka izračunati su reološki parametri koeficijent konzistencije, indeks tečenja (Ostwald-Reiner-ov zakon) i prividna viskoznost. Oksidacijska stabilnost emulzija određivana je pomoću Oven testa. Rezultati istraživanja su pokazali da brzina rotacije rotora homogenizatora, vrijeme trajanja procesa pripreme emulzije i sastav uljne faze utječu na reološka svojstva. Homogenizacija emulzije pri većem broju okretaja rotora stvara veću konzistenciju uzorka. Dolazi do formiranja većeg broja kapljica ulja manjeg promjera i bolje disperzije u vodenoj fazi emulzije. Ostvarena je veća površina kontakta s prirodnim emulgatorima jaja. Najmanju oksidacijsku stabilnost pokazuje emulzija sa 70 % suncokretovog ulja, a najveću emulzija sa 70 % ulja žitarica i voća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113001
0113004

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Šubarić, Drago; Stanić, Danijela
Reološka svojstva i oksidacijska stabilnost emulzija ulje/voda sličnih majonezi // Book of Abstracts "agroTECH 2006" / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2006. str. 44-45 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Moslavac, T., Šubarić, D. & Stanić, D. (2006) Reološka svojstva i oksidacijska stabilnost emulzija ulje/voda sličnih majonezi. U: Jašić, M. (ur.)Book of Abstracts "agroTECH 2006".
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Stani\'{c}, Danijela}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2006}, pages = {44-45}, keywords = {reolo\v{s}ka svojstva, emulzija ulje/voda, majoneza, oksidacijska stabilnost}, title = {Reolo\v{s}ka svojstva i oksidacijska stabilnost emulzija ulje/voda sli\v{c}nih majonezi}, keyword = {reolo\v{s}ka svojstva, emulzija ulje/voda, majoneza, oksidacijska stabilnost}, publisher = {Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Grada\v{c}ac, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Stani\'{c}, Danijela}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2006}, pages = {44-45}, keywords = {rheological properties, emulsions oil/water, mayonnaise, oxidative stability}, title = {Rheological properties and oxidative stability of mayonnaise-like oil/water emulsions}, keyword = {rheological properties, emulsions oil/water, mayonnaise, oxidative stability}, publisher = {Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Grada\v{c}ac, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font