Pregled bibliografske jedinice broj: 266456
Praćenje osnovnih pokazatelja kvalitete piva
Praćenje osnovnih pokazatelja kvalitete piva, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 266456 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje osnovnih pokazatelja kvalitete piva
(Study of basic beer quality indicators)
Autori
Gugić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.10
Godina
2006
Stranica
52
Mentor
Marić, Vladimir
Neposredni voditelj
Jelinić, Ana
Ključne riječi
faze proizvodnje; pivo; pokazatelji kvalitete; sladovina
(production phases; beer; quality indicators; wort)
Sažetak
Kvaliteta proizvoda u smislu Pravilnika o temeljnim zahtjevima za pivo i pivu sličnim proizvodima je skupno svojstvo proizvoda uvjetovano upotrebljenim pivarskim sirovinama, tehnološkim postupcima u proizvodnji, pridodanim tvarima, ambalažom za pakiranje, uvjetima transporta, čuvanja i skladištenja. Pridodane tvari u smislu ovog Pravilnika jesu aditivi dopušteni za uporabu ovim pravilnikom, dodaci koji se dodaju radi povećanja biološke vrijednosti proizvoda, te druge namirnice koje se dodaju radi postizanja i/ili upotpunjavanja svojstava okusa, mirisa i izgleda proizvoda. Kvaliteta proizvoda se određuje pomoću fizikalno-kemijskih, mikrobioloških analiza i organoleptičkog ocjenjivanja. Cilj je postići stalnu tj. ciljanu kvalitetu piva tijekom čitave godine. Cilj ovog rada je praćenje promjena vrijednosti ekstrakta, pH, gorčine, boje u fazama proizvodnje piva i njihovo odstupanje od ciljanih vrijednosti. Pokazatelji će se pratiti u sladovini, mladom i odležanom pivu te pivu otočenom u ambalažu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058011
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vladimir Marić
(mentor)