Pregled bibliografske jedinice broj: 266434
Prednosti i mane aerobne proizvodnje čiste kulture kvasca
Prednosti i mane aerobne proizvodnje čiste kulture kvasca, 2006., diplomski rad, Odjel prehrambene tehnologije, smjer pivarstvo, Karlovac
CROSBI ID: 266434 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prednosti i mane aerobne proizvodnje čiste kulture kvasca
(Advantages and disadvantages of the aerobic propagation of the pure yeast culture)
Autori
Majerle, Kristijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Odjel prehrambene tehnologije, smjer pivarstvo
Mjesto
Karlovac
Datum
04.05
Godina
2006
Stranica
65
Mentor
Marić, Vladimir
Ključne riječi
aerobna propagacija
(aerobic propagation)
Sažetak
U ovom radu su opisane prednosti i mane aerobne proizvodnje čiste kulture kvasca. Kakvoća kvasca za nacjepljivanje vrlo je važna za kakvoću prodajnog piva. Za pivare su od posebnog značaja tehnika nacjepljivanja, prinos kvasca i njegovo čuvanje. O pravilnosti izbora kvasca i savjesnosti rada kod izdvajanja zavisi uspjeh uzgoja i korištenja kvasca u daljnjoj proizvodnji. Uzgoj i umnožavanje pivskog kvasca u pogonskim uvjetima primjenom klasičnog postupka čiste kulture nisu naročito učinkoviti. Zbog toga se preporuča optimizirana propagacija ili, još bolje, tehnika uzgoja koja se temelji na oksidativnom metabolizmu ili asimilaciji, a ne fermentaciji sastojaka sladovine. Ovaj proces se odlikuje optimalnim odnosom izmedu hranjivih tvari, tvari koje pospješuju rast, kao i s time usklađenim prozračivanjem. Ovaj postupak naziva se i aerobnim uzgojem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058011
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vladimir Marić
(mentor)