Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 266434

Prednosti i mane aerobne proizvodnje čiste kulture kvasca


Majerle, Kristijan
Prednosti i mane aerobne proizvodnje čiste kulture kvasca, 2006., diplomski rad, Odjel prehrambene tehnologije, smjer pivarstvo, Karlovac


CROSBI ID: 266434 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prednosti i mane aerobne proizvodnje čiste kulture kvasca
(Advantages and disadvantages of the aerobic propagation of the pure yeast culture)

Autori
Majerle, Kristijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Odjel prehrambene tehnologije, smjer pivarstvo

Mjesto
Karlovac

Datum
04.05

Godina
2006

Stranica
65

Mentor
Marić, Vladimir

Ključne riječi
aerobna propagacija
(aerobic propagation)

Sažetak
U ovom radu su opisane prednosti i mane aerobne proizvodnje čiste kulture kvasca. Kakvoća kvasca za nacjepljivanje vrlo je važna za kakvoću prodajnog piva. Za pivare su od posebnog značaja tehnika nacjepljivanja, prinos kvasca i njegovo čuvanje. O pravilnosti izbora kvasca i savjesnosti rada kod izdvajanja zavisi uspjeh uzgoja i korištenja kvasca u daljnjoj proizvodnji. Uzgoj i umnožavanje pivskog kvasca u pogonskim uvjetima primjenom klasičnog postupka čiste kulture nisu naročito učinkoviti. Zbog toga se preporuča optimizirana propagacija ili, još bolje, tehnika uzgoja koja se temelji na oksidativnom metabolizmu ili asimilaciji, a ne fermentaciji sastojaka sladovine. Ovaj proces se odlikuje optimalnim odnosom izmedu hranjivih tvari, tvari koje pospješuju rast, kao i s time usklađenim prozračivanjem. Ovaj postupak naziva se i aerobnim uzgojem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058011

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vladimir Marić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Majerle, Kristijan
Prednosti i mane aerobne proizvodnje čiste kulture kvasca, 2006., diplomski rad, Odjel prehrambene tehnologije, smjer pivarstvo, Karlovac
Majerle, K. (2006) 'Prednosti i mane aerobne proizvodnje čiste kulture kvasca', diplomski rad, Odjel prehrambene tehnologije, smjer pivarstvo, Karlovac.
@phdthesis{phdthesis, author = {Majerle, Kristijan}, year = {2006}, pages = {65}, keywords = {aerobna propagacija}, title = {Prednosti i mane aerobne proizvodnje \v{c}iste kulture kvasca}, keyword = {aerobna propagacija}, publisherplace = {Karlovac} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Majerle, Kristijan}, year = {2006}, pages = {65}, keywords = {aerobic propagation}, title = {Advantages and disadvantages of the aerobic propagation of the pure yeast culture}, keyword = {aerobic propagation}, publisherplace = {Karlovac} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font