Pregled bibliografske jedinice broj: 266394
Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje sladovine
Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje sladovine, 2006., diplomski rad, Odjel prehrambene tehnologije, smjer pivarstvo, Karlovac
CROSBI ID: 266394 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje sladovine
(Technological-economical aspects of the wort production)
Autori
Damjanović, Mladen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Odjel prehrambene tehnologije, smjer pivarstvo
Mjesto
Karlovac
Datum
04.05
Godina
2006
Stranica
106
Mentor
Marić, Vladimir
Ključne riječi
sladovina
(wort)
Sažetak
U ovome radu obrađena je tehnologija proizvodnje sladovine po dva danas najčešće korištena postupka, infuzijskom postupku i dekokcijskom postupku sa jednim odvarkom. Dekokcijskim postupkom praćena je proizvodnja sladovine iz koje se dobiva svijetlo Karlovacko pivo s 15% eksrakta u osnovnoj sladovini a infuzijskim postupkom bezalkoholno pivo Rally s 12, 4% ekstrakta u osnovnoj sladovini. Također, sagledana je i medusobno uspoređena ekonomika oba procesa kroz financijski dvije najveće stavke u proizvodnji sladovine a to su: utrošak slada (Rally), slada i kukuruzne krupice (svijetlo Karlovacko pivo) i toplinske energije vodene pare. U samoj proizvodnji sladovine za oba piva uočene su i neke dodatne mogućnosti za uštedu koje su i predložene.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058011
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vladimir Marić
(mentor)