Pregled bibliografske jedinice broj: 266001
Ispitavanje kinetike sušenja jabuke ˝Granny Smith˝u sušioniku s fluidiziranim slojem
Ispitavanje kinetike sušenja jabuke ˝Granny Smith˝u sušioniku s fluidiziranim slojem, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 266001 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitavanje kinetike sušenja jabuke ˝Granny Smith˝u sušioniku s fluidiziranim slojem
(Study of the drying kinetics of ˝Granny Smith˝ apple in fluid bed drier)
Autori
Jokić, Stela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
07.04
Godina
2006
Stranica
49
Mentor
Bilić, Mate
Ključne riječi
sušenje u fluidiziranom sloju; kinetika sušenja; jabuke Granny Smith; prethodna obrada; blanširanje; rehidratacija
(fluid bed drying; drying kinetics; Granny Smith apple; pre-treatment; blanching; rehydration)
Sažetak
Kinetika sušenja Granny Smith jabuka (Malus sylvestris) ispitana je uporabom laboratorijskog sušionika s fluidiziranim slojem, pri različitim temperaturama, te prethodnom obradom uzoraka blanširanjem u vreloj vodi. Svježi uzorci jabuka rezani su u pravokutnike dimenzija 20x20x5 mm. Temperature fluidizacije za neobrađene i obrađene uzorke jabuka iznosile su 60, 70 i 80 °C, pri brzini strujanja zraka od 3, 50 m/s. Uzorci su također obrađeni blanširanjem u vreloj vodi te su sušeni pod istim procesnim uvjetima. Osnovni cilj sušenja bilo je dobivanje osušenih jabuka s prosječnim udjelom vode od 10%, dobrom teksturom, izrazitom sposobnošću rehidratacije i prihvatljivom kvalitetom boje. Utjecaj temperature i prethodne obrade na kvalitetu osušenih uzoraka jabuka praćen je na osnovu krivulja sušenja, ukupne promjene boje i volumena, te strukturnih karakteristika osušenih uzoraka. Krivulje sušenja jabuka opisane su eksponencijalnim matematičkim modelom koji daje dobra slaganja s eksperimentalno dobivenim rezultatima. Pri sušenju netretiranih uzoraka jabuka na višim temperaturama vrijeme sušenja se znatno skraćuje pri čemu dolazi do povećanja rekonstitucijskih svojstava. S druge strane povećanjem temperature sušenja povećava se ukupna promjena boje (Δ E) netretiranih uzoraka. Najbolji rezultati, značajno skraćenje ukupnog vremena sušenja, te bolje vrijednosti rehidratacije, dobiveni su u slučaju prethodne obrade svježih uzoraka postupkom blanširanja u vreloj vodi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA