Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 265577

Prehrambene navike, stavovi i znanja o pravilnoj prehrani pučanstva na području Splitsko-dalmatinske županije


Kaić-Rak, Antoinette; Pucarin-Cvetković, Jasna; Antonić Degač, Katica; Laido, Zrinka
Prehrambene navike, stavovi i znanja o pravilnoj prehrani pučanstva na području Splitsko-dalmatinske županije // Hrvatski časopis za javno zdravstvo, 2 (2006), 6; 1-5 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 265577 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambene navike, stavovi i znanja o pravilnoj prehrani pučanstva na području Splitsko-dalmatinske županije
(Dietary habits, attitudes and knowledge about healthy nutrition of population in Split-Dalmatia Prefecture)

Autori
Kaić-Rak, Antoinette ; Pucarin-Cvetković, Jasna ; Antonić Degač, Katica ; Laido, Zrinka

Izvornik
Hrvatski časopis za javno zdravstvo (1845-3082) 2 (2006), 6; 1-5

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
mediteranska prehrana; prehrambene navike; zdravlje
(Mediterranean diet; dietary habits; health)

Sažetak
Tradicionalna prehrana stanovnika ovog područja temelji se na potrošnji namirnica biljnog porijekla, odnosno obilježena je značajnom konzumacijom povrća i salata, leguminoza, raznolikog voća uključujući citruse, te proizvode od žitarica. Njihova prehrana sadrži malo crvenog mesa, ali je bogata ribom i plodovima mora. Vrlo je važna potrošnja maslinovog ulja. Umjerena je potrošnja peradi i jaja, te mlijeka i naročito fermentiranih mliječnih prerađevina. Nažalost, ovim istraživanjem utvrđeno je da se te prehrambene navike polagano mijenjaju. Smanjuje se potrošnja pojedinih namirnica kao što je maslinovog ulje, a raste potrošnja tzv. crvenog mesa. Način pripreme hrane sve češće odražava karakteristike kontinentalne prehrane s akcentom na moderne životne navike (fast food). Na temelju ocjene sadašnje prehrane pučanstva u Hrvatskoj potrebno je razmotriti mogućnosti poboljšanja i unapređenja prehrane te promovirati tradicionalnu mediteransku prehranu kao prototip zdrave prehrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
0108332

Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju:

Kaić-Rak, Antoinette; Pucarin-Cvetković, Jasna; Antonić Degač, Katica; Laido, Zrinka
Prehrambene navike, stavovi i znanja o pravilnoj prehrani pučanstva na području Splitsko-dalmatinske županije // Hrvatski časopis za javno zdravstvo, 2 (2006), 6; 1-5 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Kaić-Rak, A., Pucarin-Cvetković, J., Antonić Degač, K. & Laido, Z. (2006) Prehrambene navike, stavovi i znanja o pravilnoj prehrani pučanstva na području Splitsko-dalmatinske županije. Hrvatski časopis za javno zdravstvo, 2 (6), 1-5.
@article{article, author = {Kai\'{c}-Rak, Antoinette and Pucarin-Cvetkovi\'{c}, Jasna and Antoni\'{c} Dega\v{c}, Katica and Laido, Zrinka}, year = {2006}, pages = {1-5}, keywords = {mediteranska prehrana, prehrambene navike, zdravlje}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za javno zdravstvo}, volume = {2}, number = {6}, issn = {1845-3082}, title = {Prehrambene navike, stavovi i znanja o pravilnoj prehrani pu\v{c}anstva na podru\v{c}ju Splitsko-dalmatinske \v{z}upanije}, keyword = {mediteranska prehrana, prehrambene navike, zdravlje} }
@article{article, author = {Kai\'{c}-Rak, Antoinette and Pucarin-Cvetkovi\'{c}, Jasna and Antoni\'{c} Dega\v{c}, Katica and Laido, Zrinka}, year = {2006}, pages = {1-5}, keywords = {Mediterranean diet, dietary habits, health}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za javno zdravstvo}, volume = {2}, number = {6}, issn = {1845-3082}, title = {Dietary habits, attitudes and knowledge about healthy nutrition of population in Split-Dalmatia Prefecture}, keyword = {Mediterranean diet, dietary habits, health} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font