Pregled bibliografske jedinice broj: 265306
Obogaćivanje jaja s PUFA n-3
Obogaćivanje jaja s PUFA n-3 // Krmiva, 48 (2006), 2; 95-103 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 265306 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Obogaćivanje jaja s PUFA n-3
(Enrichment of eggs with PUFA n-3)
Autori
Škrtić, Zoran ; Kralik, Gordana ; Gajčević, Zlata
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 48
(2006), 2;
95-103
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
nesilice ; jaja ; PUFA n-3 ; PUFA n-6 ; EPA i DHA
(laying hens ; eggs ; PUFA n-3 ; PUFA n-6 ; EPA ; DHA)
Sažetak
Jaja su odličan izvor lako probavljivih bjelančevina za ljude. Međutim, visoki sadržaj kolesterola u žumanjku i povećana briga za zdravlje ljudi utjecali su na smanjenje potrošnje jaja u ljusci u razvijenim zemljama. U budućnosti, povećanje potrošnje jaja u ljusci bit će moguće ostvariti proizvodnjom tzv. « nutraceutika» ili « funkcionalne hrane» . Korištenjem nesilica kao « bioreaktora» moguće je dizajnirati jaja koja se po svom sastavu značajno razlikuju od konzumnih jaja dostupnih na tržištu. Obogaćivanje jaja s PUFA n-3 postiže se korištenjem krmiva biljnog i životinjskog podrijetla u hranidbi nesilica. Upotrebom proizvoda od uljane repice i lana u krmnim smjesama za nesilice značajno se povećava sadržaj α -linolenske (LNA, C18:3n-3) kiseline. Nesilice imaju vrlo ograničenu mogućnost elongiranja i desaturacije LNA u eikozapentaensku (EPA, C20:5n-3) i dokozaheksensku (DHA, C22:6n-3) kiselinu. Krmiva podrijetlom od morskih organizama (alge, ribe) utječu na povećanje sadržaja poželjnih EPA i DHA u žumanjcima jaja. Prema većini organoleptičkih svojstava, jaja obogaćena s PUFA n-3 ne razlikuju se od jaja proizvedenih na konvencionalan način, iako je u nekim istraživanjima utvrđen nepoželjan miris po ribljem ulju. Jaja su odličan izvor lako probavljivih bjelančevina za ljude. Međutim, visoki sadržaj kolesterola u žumanjku i povećana briga za zdravlje ljudi utjecali su na smanjenje potrošnje jaja u ljusci u razvijenim zemljama. U budućnosti, povećanje potrošnje jaja u ljusci bit će moguće ostvariti proizvodnjom tzv. « nutraceutika» ili « funkcionalne hrane» . Korištenjem nesilica kao « bioreaktora» moguće je dizajnirati jaja koja se po svom sastavu značajno razlikuju od konzumnih jaja dostupnih na tržištu. Obogaćivanje jaja s PUFA n-3 postiže se korištenjem krmiva biljnog i životinjskog podrijetla u hranidbi nesilica. Upotrebom proizvoda od uljane repice i lana u krmnim smjesama za nesilice značajno se povećava sadržaj α -linolenske (LNA, C18:3n-3) kiseline. Nesilice imaju vrlo ograničenu mogućnost elongiranja i desaturacije LNA u eikozapentaensku (EPA, C20:5n-3) i dokozaheksensku (DHA, C22:6n-3) kiselinu. Krmiva podrijetlom od morskih organizama (alge, ribe) utječu na povećanje sadržaja poželjnih EPA i DHA u žumanjcima jaja. Prema većini organoleptičkih svojstava, jaja obogaćena s PUFA n-3 ne razlikuju se od jaja proizvedenih na konvencionalan način, iako je u nekim istraživanjima utvrđen nepoželjan miris po ribljem ulju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB International
- Agricola
- FSTA