Pregled bibliografske jedinice broj: 264948
Uvod u znanstveni rad
Uvod u znanstveni rad
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006
CROSBI ID: 264948 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uvod u znanstveni rad
(Introduction in the Academic Writing)
Autori
Knežević, Ivan ; Mijić, Pero
Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)
Izdavač
Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2006
Stranica
101
ISBN
953-6331-41-1
Ključne riječi
znanost i umjetnost ; metode znanstvenoga rada ; struktura znanstvenoga djela
(science and art ; methods of scientific work ; structure of a scientific paper)
Sažetak
Sve veće količine protočnosti informacija koje omogućavaju suvremeni elektronski mediji, nameću i potrebu osuvremenjivanja metoda znanstvenoga rada. To je jedan od glavnih motiva nastanka ovoga dopunjenog i izmijenjenog izdanja knjige "Uvod u znanstveni rad". Knjiga je namijenjena ponajprije studentima poslijediplomskoga studija na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku uz kolegije: Specijalno stočarstvo, Hranidba životinja i tehnologija stočne hrane, Meso i proizvodi od mesa, Lovstvo i lovna kinologija kao također i polaznicima doktorskih studija. Knjiga predstavlja znanstveni vodič, koji daje poticaj i ohrabrenje svim mladim znanstvenicima kao i onima koji će to tek postati, na njihovom putu prema znanju i akademskom uspjehu. Uz povijesni razvoj znanstvene misli, knjiga ukazuje na temeljna obilježja znanstveno-istraživačkoga rada i na mogućnost izrade što boljih znanstvenih djela. U njemu se navodi način izbora znanstvenih djelatnika, njihovo usavršavanje, organizacija znanstvenoga rada, samostalni i timski rad te nagrade za znanstveni rad. Isto tako opisuju se najčešće korištene metode znanstvenoga rada u biotehničkim istraživanjima kao primjerice eksperimentalna, statistička i neke specijalne metode. Posebna pažnja posvećena je izboru teme za znanstveni rad kao najkreativnijem dijelu znanstveno-istraživačkoga rada zatim proučavanju literature, znanstvenih informacija i baza podataka, s primjenom računala i interneta, a u cilju postavljanja što ispravnije hipoteze i njezinoga potvrđivanja. U knjizi se nadalje opisuju vrste znanstvenih i stručnih djela (omeđene publikacije, serijske publikacije, polupublikacije) te autorska prava koja iz toga proizlaze. Uz već spomenuto, opisana su detaljno i sljedeća poglavlja: Znanost i umjetnost ; Znanstvenici i njihovo usavršavanje ; Metode znanstvenoga rada ; Izbor teme za znanstveni rad ; Eksperimentalni rad ; Vrste znanstvenih i stručnih djela ; Struktura znanstvenoga djela ; Priprema rukopisa za tiskanje ; Usmeno izlaganje rezultata znanstvenoga rada ; Literatura ; Kazalo pojmova ; Kazalo imena ; Dodatak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek