Pregled bibliografske jedinice broj: 264894
Kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja
Kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja // Stočarstvo, 3 (2006), 60; 173-179 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 264894 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog
sustava držanja
(Egg quality from free range and cage system of
keeping layers)
Autori
Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Domaćinović, Matija ; Šperanda, Marcela ; Steiner, Zvonimir
Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 3
(2006), 60;
173-179
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Kvaliteta jaja ; slobodni sustav ; kavezni sustav
(Egg quality ; free range ; cage system)
Sažetak
Istraživanje je provedeno s jajima od dvije skupine kokoši hibrida Lohmann Brown. U svakoj skupini bilo je 70 kokoši iste dobi tj. u istom razdoblju nesenja. Kontrolna skupina kokoši držana je na konvencionalan način tj. u kavezima. Jaja kokoši iz slobodnog (free range) sustava držanja, u odnosu na jaja iz kaveznog (konvencionalnog) sustava, imala su veću masu (63, 50 : 60, 50 g), veći indeks oblika (1, 32 : 1, 30), deblju ljusku (0, 36 : 0, 34 mm) i intenzivniju boju žumanjka (12, 40 : 10, 80 Roche), dok s obzirom na ostale istraživane parametre kvalitete (indeks žumanjka i bjelanjka, Haugh jedinice, pH žumanjka i bjelanjka, ukupni kolesterol), nisu utvrđene značajne razlike (P>0.05). S obzirom na zahtjeve potrošača, ali i proizvođača jaja, u pogledu kvalitete jaja povoljniji je bio free range u odnosu na kavezni (konvencionalni) sustav držanja kokoši.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0079050
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zvonimir Steiner
(autor)
Đuro Senčić
(autor)
Matija Domaćinović
(autor)
Marcela Šperanda
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)