Pregled bibliografske jedinice broj: 26475
Utjecaj dodatka različitih enzima na kemijski sastav i senzorska svojstva vina sorte Graševina - kasna berba
Utjecaj dodatka različitih enzima na kemijski sastav i senzorska svojstva vina sorte Graševina - kasna berba, 1998., diplomski rad, Prehrambeno bitehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 26475 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka različitih enzima na kemijski sastav i senzorska svojstva vina sorte Graševina - kasna berba
(Influence of addition different ezyms on chemichal composition and snsoric characteristics of wine sort Graševina- the late vintage)
Autori
Komes, Draženka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno bitehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.03
Godina
1998
Stranica
87
Mentor
Konja,Gordana
Ključne riječi
enzimi; bijelo vino; senzorika
(enzyms; white wine; sensoric)
Sažetak
Upotreba enzima u tehnologiji vina je opravdana pri čemu je postignuto dobivanje kompaktnog taloga, potpuno bistrog vina, a prebacivanjem tehnologije u veće mjerilo može se očekivati i osjetno povećanje iskorištenja mošta. Pokazan je utjecaj čestica mutnoće mošta na kemijski sastav vina u pogledu koncentracije viših alkohola i estera. U bistrom vinu je manje sinteza viših alkohola, dok se esteri izo-amil acetat i etil acetat sintetiziraju u nešto većim koncentracijama. Viši alkoholi u koncentraciji do 0,3 g/L pozitivno utječu na senzorska svojstva vina, dok u višim koncentracijama daju negativan, oštar ton u vinu.
Izvorni jezik
Hrvatski