Pregled bibliografske jedinice broj: 264458
Učinak zamjene životinjskih bjelančevina u hrani sjemenkama lupine na produktivnost kokoši nesilica
Učinak zamjene životinjskih bjelančevina u hrani sjemenkama lupine na produktivnost kokoši nesilica // Krmiva, 48 (2006), 2; 81-86 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 264458 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak zamjene životinjskih bjelančevina u hrani sjemenkama lupine na produktivnost kokoši nesilica
(The plant based diet containing treated lupin seed in the nutrition of hens and the comparison of its production efficacy with the diet based on animal protein)
Autori
Strakova, Eva ; Šerman, Vlasta ; Suchy, Pavel ; Večerek, Vladimir ; Mas, Nora
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 48
(2006), 2;
81-86
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
hranidba; kokoši; lupina; nesivost; kakvoća jaja
(nutrition; hens; lupin; production; egg quality)
Sažetak
Cilj je ovog rada istražiti učinak zamjene životinjskih bjelančevina (mesnokoštano brašno) biljnim bjelančevinama (obrađene sjemenke lupine) na produktivnost i zdravlje kokoši nesilica. Pokusje proveden na konzumnim nesilicama hibrida Isa Brown u dobi od 22 do 58 tjedna. Korištena lupina sorte JUNO nije negativno utjecala na produkciju jaja i kvalitetu ljuske jaja. Međutim, značajno povečanje (p<0.01) zabilježeno je kod slijedećih parametara ; prosječne mase proizvedenih jaja (od 60.03 g na 61.66 g), mase ljuske jaja (s 7.17 g na 7.78 g) i mase bjelanjka (od 36.33 g na 37.31 g). Premda učinak lupine na masu žumanjka nije bio utvrđen, dokazano je (p<0.01) poboljšanje njegove boje. Pozitivnim rezultatom zamjene mesnokoštanog brašna lupinom možemo smatrati i značajno (p<0.05) smanjenje sadržaja kolesterola u žumanjku jajeta (za 15.68 g/kg).
Izvorni jezik
Hrvatski