Pregled bibliografske jedinice broj: 264225
Biljno hranidbeni kapacitet tala Plešivičke vinske ceste
Biljno hranidbeni kapacitet tala Plešivičke vinske ceste, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 264225 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biljno hranidbeni kapacitet tala Plešivičke vinske ceste
(Suitability of the 'Plešivica Wine Road'' Soils for Grapevine Growing)
Autori
Jakovčić, Milan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.10
Godina
2006
Stranica
42
Mentor
Herak Ćustić, Mirjana
Ključne riječi
vinova loza; tlo; vapno; podloge; Plešivica
(grape vine; soil; lime; foundation; Plešivica)
Sažetak
Vinova loza (Vitis vinifera) je kultura koja najbolje uspijeva na osunčanim, južnim padinama, a o vrsti tla ovisi kvaliteta grožđa i vina. Tla vinogradarske podregije Plešivica najvećim dijelom pripadaju antropogeniziranim smeđim karbonatnim tlima po teksturi najčešće praškasto-glinaste ilovače. Većina je tala na području vinogradarske podregije Plešivica alkalna, s visokim udjelom CaCO3 i CaO što nerijetko uzrokuje fiziološke poremećaje i kloroze. Pored toga na ovim područjima je dugi niz godina provođena kriva agrotehnika posebice priprema tla i gnojidba. Takoder je vršen i neadekvatan odabir podloga vinove loze poput SO4, Teleki 5C i Kobber 5BB, a ne Fercal, 41B te 333E.M. kako bi zahtjevala ovako teška tla. Zbog navedenog cilj istraživanja je bio utvrditi biljno hranidbeni kapacitet te predložiti mjere za kvalitetnije vinogradarenje. Istraživanja obuhvaćaju dijagnosticiranje stanja i uzorkovanja tla po obiteljskim gospodarstvima Plešivičke vinske ceste, uključujući s jedne strane postojeće sortimente, a s druge strane površine gdje će se podizati novi nasadi. Istraživanja obuhvaćaju 25 privatna vinogradara-vinara. Utvrđeno je da 56% uzoraka oraničnog sloja i 62% podoraničnog sloja pokazuju alkalnu ili izrazito alkalnu reakciju, da je većina tala slabo opskrbljena humusom i fiziološki aktivnim fosforom, a prebogato opskrbljena kalijem. Gotovo polovina ispitivanih uzoraka ušlo je u kategoriju visoke razine opskrbljenosti fiziološki aktivnim vapnom (preko 25% CaO). Ovim istraživanjima će se poktušati utvrditi mogući uzrok kloroze, ali i poktišati eliminirati još uvijek nažalost vrlo aktualan problem sadnje vinograda "na pamet".
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)