Pregled bibliografske jedinice broj: 263870
Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost svinja
Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost svinja // Krmiva, 48 (2006), 33-42 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 263870 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost svinja
(The influence of mycotoxins on pig health and performance)
Autori
Valpotić, Hrvoje ; Šerman, Vlasta
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 48
(2006);
33-42
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
mikotoksini; plijesni; svinje; zdravlje; proizvodnost
(mycotoxins; mould; pigs; health; performance)
Sažetak
Mikotoksini predstavljaju značajan problem u hranidbi svinja. Sekundarni metaboliti plijesni su toksične tvari koje negativno utječu na zdravlje i proizvodnost životinja, te kakvoću njihovih proizvoda. Stvaranje mikotoksina je složen proces i teško je predvidjeti koji će toksin biti proizveden i u kojoj koncentraciji. Hranu najčešće onečišćuju niske koncentracije različitih mikotoksina (aflatoksini, ohratoksini, trihoteceni, fumonizini i zearalenon) koji uzrokuju cijeli niz nepoželjnih učinaka, ovisno o količini koju životinja unese u organizam. Interakcije mikotoksina u organizmu su kompleksne, a mogu imati antagonistički, sinergistički ili zbrojeni učinak, ovisno o kombinaciji i razini u kojoj se pojave. Svinja je jedna od najosjetljivijih domaćih životinja na djelovanje mikotoksina. Pri dugotrajnom konzumiranju onećišćene hrane dolazi do pada proizvodnosti, pogoršanja općeg zdravstvenog stanja i reproduktivnih poremećaja. Jedan od važnijih negativnih djelovanja kod svinja, koje dugotrajno uzimaju niske doze mikotoksina je imunosupresija. Mikotoksini predstavljaju vrlo stabilne spojeve koji dugo ostaju u sirovinama i životinjskim proizvodima, te predstavljaju velik rizik zbog mogućeg prijenosa na ljude.
Izvorni jezik
Hrvatski