Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 26385

Učinkovitost vodikovog peroksida na smanjenje kvarenja svježe izrezanog voća i povrća


Piližota, Vlasta; Šubarić, Drago; Lovrić, Tomislav; Nedić, Nela
Učinkovitost vodikovog peroksida na smanjenje kvarenja svježe izrezanog voća i povrća // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem / Marić, Vladimir et al. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 34-34 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 26385 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinkovitost vodikovog peroksida na smanjenje kvarenja svježe izrezanog voća i povrća
(Effectiveness of hyhrogen peroxide (treatments) in reducing spoilage in fresh- cut fruits and vegetables)

Autori
Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago ; Lovrić, Tomislav ; Nedić, Nela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem / Marić, Vladimir et al. - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998, 34-34

Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
vodikov peroksid ; minimalno procesirano voće i povrće ; enzimsko posmeđivanje ; vijek trajanja svježe izrezanog voća i povrća
(hydrogen peroxide ; minimally processed fruit and vegetables ; enzymatic)

Sažetak
Mnogo svježe i izrezano svježe (minimalno procesirano) voće i poverće podložno mikrobnom kvarenju i na njemu moguć rast patogenih (mikro)organizama. Uporaba klora za smanjenje mikrobne populacije nije uvijek učinkovita i može također uzrokovati tvorbu kancerogenih spojeva s klorom. Tretiranje s vodikovim peroksidom sježeg ili svježe izrezanog voća i povrća može biti uspješna alternativa upotreb klora u odlaganju kvarenja i sprečavanju rasta patogenih mikroorganizama. Upotrebljen je vodikov peroksid u koncentracijama 0, 5% do 5% za sprečavanje rasta patogenih mikroorganizama. Također je primjenjena askorbinska kiselinau koncentracijam 0, 5% do$% kako bi se spriječilo enzimsko posmeđivanje. Ova kombinacija bi trbala omogućiti produženje vijeka trajanja svježeg ili svježe izrezanog voća i povrća. Rezultati pokazuju da vijek trajanja svježe izrezanih jabuka se može produžiti i na više od 10 dana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
058505
113001

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (autor)

Avatar Url Nela Nedić Tiban (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Piližota, Vlasta; Šubarić, Drago; Lovrić, Tomislav; Nedić, Nela
Učinkovitost vodikovog peroksida na smanjenje kvarenja svježe izrezanog voća i povrća // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem / Marić, Vladimir et al. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 34-34 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Piližota, V., Šubarić, D., Lovrić, T. & Nedić, N. (1998) Učinkovitost vodikovog peroksida na smanjenje kvarenja svježe izrezanog voća i povrća. U: Marić, V. (ur.)3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Pili\v{z}ota, Vlasta and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Lovri\'{c}, Tomislav and Nedi\'{c}, Nela}, editor = {Mari\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {34-34}, keywords = {vodikov peroksid, minimalno procesirano vo\'{c}e i povr\'{c}e, enzimsko posme\djivanje, vijek trajanja svje\v{z}e izrezanog vo\'{c}a i povr\'{c}a}, title = {U\v{c}inkovitost vodikovog peroksida na smanjenje kvarenja svje\v{z}e izrezanog vo\'{c}a i povr\'{c}a}, keyword = {vodikov peroksid, minimalno procesirano vo\'{c}e i povr\'{c}e, enzimsko posme\djivanje, vijek trajanja svje\v{z}e izrezanog vo\'{c}a i povr\'{c}a}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pili\v{z}ota, Vlasta and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Lovri\'{c}, Tomislav and Nedi\'{c}, Nela}, editor = {Mari\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {34-34}, keywords = {hydrogen peroxide, minimally processed fruit and vegetables, enzymatic}, title = {Effectiveness of hyhrogen peroxide (treatments) in reducing spoilage in fresh- cut fruits and vegetables}, keyword = {hydrogen peroxide, minimally processed fruit and vegetables, enzymatic}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font