Pregled bibliografske jedinice broj: 26385
Učinkovitost vodikovog peroksida na smanjenje kvarenja svježe izrezanog voća i povrća
Učinkovitost vodikovog peroksida na smanjenje kvarenja svježe izrezanog voća i povrća // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem / Marić, Vladimir et al. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 34-34 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 26385 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinkovitost vodikovog peroksida na smanjenje kvarenja svježe izrezanog voća i povrća
(Effectiveness of hyhrogen peroxide (treatments) in reducing spoilage in fresh- cut fruits and vegetables)
Autori
Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago ; Lovrić, Tomislav ; Nedić, Nela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
/ Marić, Vladimir et al. - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998, 34-34
Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
vodikov peroksid ; minimalno procesirano voće i povrće ; enzimsko posmeđivanje ; vijek trajanja svježe izrezanog voća i povrća
(hydrogen peroxide ; minimally processed fruit and vegetables ; enzymatic)
Sažetak
Mnogo svježe i izrezano svježe (minimalno procesirano) voće i poverće podložno mikrobnom kvarenju i na njemu moguć rast patogenih (mikro)organizama. Uporaba klora za smanjenje mikrobne populacije nije uvijek učinkovita i može također uzrokovati tvorbu kancerogenih spojeva s klorom. Tretiranje s vodikovim peroksidom sježeg ili svježe izrezanog voća i povrća može biti uspješna alternativa upotreb klora u odlaganju kvarenja i sprečavanju rasta patogenih mikroorganizama. Upotrebljen je vodikov peroksid u koncentracijama 0, 5% do 5% za sprečavanje rasta patogenih mikroorganizama. Također je primjenjena askorbinska kiselinau koncentracijam 0, 5% do$% kako bi se spriječilo enzimsko posmeđivanje. Ova kombinacija bi trbala omogućiti produženje vijeka trajanja svježeg ili svježe izrezanog voća i povrća. Rezultati pokazuju da vijek trajanja svježe izrezanih jabuka se može produžiti i na više od 10 dana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek