Pregled bibliografske jedinice broj: 263698
Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača
Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača // Krmiva, 48 (2006), 1; 19-31 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
CROSBI ID: 263698 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača
(The influence of mycotoxins on ruminant health and performance)
Autori
Mašek, Tomislav ; Šerman, Vlasta
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 48
(2006), 1;
19-31
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
plijesni; mikotoksini; preživači; zdravlje; proizvodnost
(fungi; mycotoxins; mycotoxicoses; health; performance)
Sažetak
Kontaminacija hrane mikotoksinima predstavlja bitan problem za ljude i životinje. Mikotoksini su toksični metaboliti plijesni koji narušavaju zdravlje ljudi i životinja te dovode do znatnih ekonomskih gubitaka. S tog aspekta najznačajniji su: aflatoksini, ohratoksin, trihoteceni, zearalenon, fumonisini, patulin, tremorgeni toksini i ergot alkaloidi. Neke plijesni mogu proizvoditi više različitih toksina, a neki mikotoksini mogu biti proizvedeni od više različitih vrsta plijesni. Krmiva mogu biti zaražena već na polju, tijekom žetve ili tijekom skladištenja. Mikotoksini imaju različite akutne ili kronične učinke i to ovisno o vrsti i rezistenciji pojedine životinje. Preživači su znatno otporniji na negativne učinke od monogastričnih životinja. Glavni razlog tome je razgradnja mikotoksina od strane mikrobiota buraga. Pri tome su protozoe bitnije u biodegradaciji nego bakterije. Ipak, pri dugotrajnoj konzumaciji hrane zaražene mikotoksinima i kod preživača su mogući poremećaji u proizvodnji, reprodukciji i rastu. Posebno značajan problem predstavlja mogućnost prijenosa mikotoksina i njihovih metabolita na ljude, putem jestivih životinjskih proizvoda. Najčešće istraživane vrste preživača su: tovna i mliječna goveda, ovce, koze i jeleni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Nutrition abstract and review