Pregled bibliografske jedinice broj: 263476
Ocjena kakvoće svježeg sirovog mlijeka individualnih proizvođača
Ocjena kakvoće svježeg sirovog mlijeka individualnih proizvođača, 2006., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 263476 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ocjena kakvoće svježeg sirovog mlijeka individualnih proizvođača
(Evaluate for the quality of fresh raw milk for individual producers.)
Autori
Vragović, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.03
Godina
2006
Stranica
38
Mentor
Hadžiosmanović, Mirza
Ključne riječi
mlijeko; kakvoća
(milk; quality)
Sažetak
Mlijeko je vrlo vrijedna namirnica u ljudskoj prehrani, stoga je higijenska ispravnost sirovog mlijeka važna, osobito u uvjetima prerade i glavni je čimbenik kakvoće gotovih proizvoda. Kakvoća sirovog mlijeka temeljna je pretpostavka za uspješnu preradu. Za kvalitetu preradbenih osobina važan je kemijski sastav, pa su kemijski parametri uključeni u sustav plaćanja sirovog mlijeka individualnih proizvođača. Higijenska ispravnost i kakvoća mlijeka temeljni su pokazatelj higijenskih uvjeta u proizvodnji i postupku s mlijekom te odlučujući čimbenik njihove gospodarske valorizacije, kao namirnice za proizvodnju mliječnih proizvoda. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da je potreba uspostave SLKM i jedinstvenog sustava kontrole kvalitete mlijeka potvrđena, provodi se, opravdava dosadašnja očekivanja i treba je dalje razvijati.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA