Pregled bibliografske jedinice broj: 263469
Mikrobiološka ispravnost gotovih jela u restoranima studentske prehrane
Mikrobiološka ispravnost gotovih jela u restoranima studentske prehrane, 2006., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 263469 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka ispravnost gotovih jela u restoranima studentske prehrane
(Microbial quality of ready-to-eat foods in students restaurants)
Autori
Mijatović, Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.02
Godina
2006
Stranica
38
Mentor
Kozačinski, Lidija
Ključne riječi
mikrobiološka ispravnost; gotova jela
(microbial quality; ready to eat products)
Sažetak
U radu su prikazani rezultati mikrobiološke pretrage 217 uzoraka gotovih jela koja se prema određenoj dinamici uzorkuju u 11 restauracija zatvorenog tipa "Studentskog centra". Pretraženi uzorci gotovih jela i kolača pripremljenih u "Prehrani" Studentskog Centra u Zagrebu zadovoljavali su odredbe Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 46/94) i Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 20/01, 40/01, 125/03, 32/04). Pretragom uzoraka smrznutog tekućeg žumanjka i smrznutog tekućeg bjelanjka koji služe kao sirovina u pripremi kolača utvrđen je povećani ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija i enterobakterija (žumanjak) odnosno enterobakterija (bjelanjak). Mikrobiološkoj ispravnosti gotovih jela u restauracijama zatvorenog tipa SC-a u Zagrebu rezultat je u prvom redu svakodnevne kontrola namirnica (popratna dokumentacija, senzorna svojstva, stupanj ohlađenosti namirnica koje se čuvaju u hladnjaku), ali i osmišljen program edukacije uposlenika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA