Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 263126

Karakterizacija bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira


Lazić, Sanja
Karakterizacija bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira, 2006., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 263126 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira
(Characterization of lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese)

Autori
Lazić, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2006

Stranica
37

Mentor
Kozačinski, Lidija

Neposredni voditelj
Zdolec, Nevijo

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; svježi kravlji sir; bakteriocini
(lactic acid bacteria; fresh cow cheese; bacateriocins)

Sažetak
U radu je istražena mikrobiološka kakvoća svježih kravljih sireva (n=10) uzorkovanih na zagrebačkim tržnicama, sastav populacije bakterija mliječne kiseline u sirevima te inhibicijski potencijal izolata prema bakteriji Listeria monocytogenes. Ukupno 90 % pretraženih uzoraka nije zadovoljilo kriterije za svježe sireve propisane Pravilnikom o mikrobiološkim standardima za namirnice (46/94 ; 125/03) zbog povećanog broja kvasaca, te 20 % uzoraka zbog povećanog broja E. coli. Broj bakterija mliječne kiseline u svježim kravljim sirevima kretao se od 5, 87 do 8, 38 log10 CFU g-1. Izdvojena su 52 izolata koja su pripadala vrstama Lactococcus lactis subsp. lactis (n=32 ; 61, 54 %), Lactobacillus helveticus (n=12 ; 23, 08 %), Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris (n=6 ; 11, 54 %) i Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides (n=2 ; 3, 84 %). Inhibicija rasta L. monocytogenes zabilježena je u agar spot testu kod ukupno 18 izolata ; četrnaest izolata Lc. lactis subsp. lactis, tri izolata Lb. helveticus i jednog izolata Ln. mesenteroides subsp. mesenteroides. Nakon obrade supernatanata tj. neutralizacije i tretiranja proteazom zaključeno je da je inhibicija bila rezultat djelovanja kiseline, a ne bakteriocina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053025

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (mentor)

Avatar Url Lidija Kozačinski (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lazić, Sanja
Karakterizacija bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira, 2006., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
Lazić, S. (2006) 'Karakterizacija bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira', diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lazi\'{c}, Sanja}, year = {2006}, pages = {37}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, svje\v{z}i kravlji sir, bakteriocini}, title = {Karakterizacija bakterija mlije\v{c}ne kiseline izoliranih iz svje\v{z}eg kravljeg sira}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, svje\v{z}i kravlji sir, bakteriocini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lazi\'{c}, Sanja}, year = {2006}, pages = {37}, keywords = {lactic acid bacteria, fresh cow cheese, bacateriocins}, title = {Characterization of lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese}, keyword = {lactic acid bacteria, fresh cow cheese, bacateriocins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font