Pregled bibliografske jedinice broj: 263126
Karakterizacija bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira
Karakterizacija bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira, 2006., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 263126 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira
(Characterization of lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese)
Autori
Lazić, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2006
Stranica
37
Mentor
Kozačinski, Lidija
Neposredni voditelj
Zdolec, Nevijo
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; svježi kravlji sir; bakteriocini
(lactic acid bacteria; fresh cow cheese; bacateriocins)
Sažetak
U radu je istražena mikrobiološka kakvoća svježih kravljih sireva (n=10) uzorkovanih na zagrebačkim tržnicama, sastav populacije bakterija mliječne kiseline u sirevima te inhibicijski potencijal izolata prema bakteriji Listeria monocytogenes. Ukupno 90 % pretraženih uzoraka nije zadovoljilo kriterije za svježe sireve propisane Pravilnikom o mikrobiološkim standardima za namirnice (46/94 ; 125/03) zbog povećanog broja kvasaca, te 20 % uzoraka zbog povećanog broja E. coli. Broj bakterija mliječne kiseline u svježim kravljim sirevima kretao se od 5, 87 do 8, 38 log10 CFU g-1. Izdvojena su 52 izolata koja su pripadala vrstama Lactococcus lactis subsp. lactis (n=32 ; 61, 54 %), Lactobacillus helveticus (n=12 ; 23, 08 %), Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris (n=6 ; 11, 54 %) i Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides (n=2 ; 3, 84 %). Inhibicija rasta L. monocytogenes zabilježena je u agar spot testu kod ukupno 18 izolata ; četrnaest izolata Lc. lactis subsp. lactis, tri izolata Lb. helveticus i jednog izolata Ln. mesenteroides subsp. mesenteroides. Nakon obrade supernatanata tj. neutralizacije i tretiranja proteazom zaključeno je da je inhibicija bila rezultat djelovanja kiseline, a ne bakteriocina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija