Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 26281

Proučavanje inhibicije polifenol oksidaze gljiva


Šubarić, Drago; Piližota, Vlasta; Lovrić, Tomislav
Proučavanje inhibicije polifenol oksidaze gljiva // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 1998. str. 33-33 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 26281 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proučavanje inhibicije polifenol oksidaze gljiva
(Inhibition studies on mushroom polyphenol oxidase)

Autori
Šubarić, Drago ; Piližota, Vlasta ; Lovrić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem / - Zagreb, 1998, 33-33

Skup
3.hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
enzimsko posmeđivanje ; polifenol oksidaza ; fenolni spojevi
(ezymatic browning ; poyphenol oxidase ; phenolic substrates)

Sažetak
Enzimatsko posmeđivanje voća i povrća je često neželjena rekcija čije sprečavanje je uvijek bio izazov prehrambenim znanstvenicima. Oksidativno posmeđivanje voća i povrća je uglavnom pojava izazvana prisustvom polifenol oksidaze, enzima koji sdrži bakar i koja u prisustvu kisika katalizira oksidaciju fenolnih spojeva u kinone koji sepotom polimeriziraju u smeđe, crvene ili crne pigmente. Inhibicija polifenol oksidaze gljiva provedena je s rzličitin inhibitorima (askorbinskom, eritirbinskom, limunskom i benzojevom kiselinom), sniženim pH i povišenom temperaturom. Intenzitet inhibicije je praćen nastankom ( promjena) boje koja je mjerena pomoću spektrofotometra.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
058505

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago; Piližota, Vlasta; Lovrić, Tomislav
Proučavanje inhibicije polifenol oksidaze gljiva // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 1998. str. 33-33 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Šubarić, D., Piližota, V. & Lovrić, T. (1998) Proučavanje inhibicije polifenol oksidaze gljiva. U: 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Pili\v{z}ota, Vlasta and Lovri\'{c}, Tomislav}, year = {1998}, pages = {33-33}, keywords = {enzimsko posme\djivanje, polifenol oksidaza, fenolni spojevi}, title = {Prou\v{c}avanje inhibicije polifenol oksidaze gljiva}, keyword = {enzimsko posme\djivanje, polifenol oksidaza, fenolni spojevi}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Pili\v{z}ota, Vlasta and Lovri\'{c}, Tomislav}, year = {1998}, pages = {33-33}, keywords = {ezymatic browning, poyphenol oxidase, phenolic substrates}, title = {Inhibition studies on mushroom polyphenol oxidase}, keyword = {ezymatic browning, poyphenol oxidase, phenolic substrates}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font