Pregled bibliografske jedinice broj: 26281
Proučavanje inhibicije polifenol oksidaze gljiva
Proučavanje inhibicije polifenol oksidaze gljiva // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 1998. str. 33-33 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 26281 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proučavanje inhibicije polifenol oksidaze gljiva
(Inhibition studies on mushroom polyphenol oxidase)
Autori
Šubarić, Drago ; Piližota, Vlasta ; Lovrić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
/ - Zagreb, 1998, 33-33
Skup
3.hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
enzimsko posmeđivanje ; polifenol oksidaza ; fenolni spojevi
(ezymatic browning ; poyphenol oxidase ; phenolic substrates)
Sažetak
Enzimatsko posmeđivanje voća i povrća je često neželjena rekcija čije sprečavanje je uvijek bio izazov prehrambenim znanstvenicima. Oksidativno posmeđivanje voća i povrća je uglavnom pojava izazvana prisustvom polifenol oksidaze, enzima koji sdrži bakar i koja u prisustvu kisika katalizira oksidaciju fenolnih spojeva u kinone koji sepotom polimeriziraju u smeđe, crvene ili crne pigmente. Inhibicija polifenol oksidaze gljiva provedena je s rzličitin inhibitorima (askorbinskom, eritirbinskom, limunskom i benzojevom kiselinom), sniženim pH i povišenom temperaturom. Intenzitet inhibicije je praćen nastankom ( promjena) boje koja je mjerena pomoću spektrofotometra.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
058505
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek