Pregled bibliografske jedinice broj: 26254
Novi izazovi pred znanstvenicima i proizvođačima hrane na prijelazu stoljeća
Novi izazovi pred znanstvenicima i proizvođačima hrane na prijelazu stoljeća // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem / Prehrambeno biotehnološki fakultet (ur.).
Zagreb, 1998. str. 5-5 (predavanje, nije recenziran, sažetak, pregledni)
CROSBI ID: 26254 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Novi izazovi pred znanstvenicima i proizvođačima hrane na prijelazu stoljeća
(New challenges and approaches facing food scientists and manufactures at the crossing of two centuries)
Autori
Lovrić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, pregledni
Izvornik
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
/ Prehrambeno biotehnološki fakultet - Zagreb, 1998, 5-5
Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
prehrambena tehnologija; znanost o hrani; znanost o prehrani; tendencije; minimalno; netoplinski procesirana hrana
(food technology; food science; nutrition; trends;consumer preferences; food safety; minimally processing; nonthermal processing)
Sažetak
Usprkos naizgled relativno sporim demografskim, socoekonomskim i psihološkim promjenama, sve su uočljiviji pomaci u poimanju značenja prehrane za zdravlje potrošača i općenito utjecaj na način življenja. Znanstvenici, tehnolozi, proizvođači hrane i trgovci su suočeni s novim tendencijama i zahtjevima u pogledu kakvoće, biološke vrijednosti i zdravstvene ispravnosti hrane te strukture i broja obroka. Iako naizgled paradoksalna činjenica je da s porastom tehnologije sve više rastu zahtjevi za svježom, prirodnom i čistom hranom. U idućem razdoblju se očekuje veliko povećanje potrošnje upravo tih proizvoda. Danas u razvijenim zemljama neprekidno raste potražnja za tzv. lakopokvarljivimprehrambenim proizvodima, kao što su oni konzervirani pri niskim temperaturama (npr. u SAD godišnji porast potrošnje takvih proizvoda iznosi 30%). Mnoge su dosadašnje spoznaje o toksičnim tvarima u hrani promjenjene i unapređene u posljednje vrijeme. Tako su 70-ih i 80-ih javnost i mediji bili zaokupljeni pesticidima i kemijskim sredstvima u hrani. Danas se zna za kudikamo veću opasnost (od prije spomenutih) predstavljaju pojedini mikrooorganizmi , Kao što su E. coli0157 ili Listeria sp. To je pridonjelo npr. pojačanom prihvaćanju primjene ( ionizirajućeg zračenja) za konzerviranje nekih namirnica.
Izvorni jezik
Hrvatski