Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 26254

Novi izazovi pred znanstvenicima i proizvođačima hrane na prijelazu stoljeća


Lovrić, Tomislav
Novi izazovi pred znanstvenicima i proizvođačima hrane na prijelazu stoljeća // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem / Prehrambeno biotehnološki fakultet (ur.).
Zagreb, 1998. str. 5-5 (predavanje, nije recenziran, sažetak, pregledni)


CROSBI ID: 26254 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Novi izazovi pred znanstvenicima i proizvođačima hrane na prijelazu stoljeća
(New challenges and approaches facing food scientists and manufactures at the crossing of two centuries)

Autori
Lovrić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, pregledni

Izvornik
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem / Prehrambeno biotehnološki fakultet - Zagreb, 1998, 5-5

Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
prehrambena tehnologija; znanost o hrani; znanost o prehrani; tendencije; minimalno; netoplinski procesirana hrana
(food technology; food science; nutrition; trends;consumer preferences; food safety; minimally processing; nonthermal processing)

Sažetak
Usprkos naizgled relativno sporim demografskim, socoekonomskim i psihološkim promjenama, sve su uočljiviji pomaci u poimanju značenja prehrane za zdravlje potrošača i općenito utjecaj na način življenja. Znanstvenici, tehnolozi, proizvođači hrane i trgovci su suočeni s novim tendencijama i zahtjevima u pogledu kakvoće, biološke vrijednosti i zdravstvene ispravnosti hrane te strukture i broja obroka. Iako naizgled paradoksalna činjenica je da s porastom tehnologije sve više rastu zahtjevi za svježom, prirodnom i čistom hranom. U idućem razdoblju se očekuje veliko povećanje potrošnje upravo tih proizvoda. Danas u razvijenim zemljama neprekidno raste potražnja za tzv. lakopokvarljivimprehrambenim proizvodima, kao što su oni konzervirani pri niskim temperaturama (npr. u SAD godišnji porast potrošnje takvih proizvoda iznosi 30%). Mnoge su dosadašnje spoznaje o toksičnim tvarima u hrani promjenjene i unapređene u posljednje vrijeme. Tako su 70-ih i 80-ih javnost i mediji bili zaokupljeni pesticidima i kemijskim sredstvima u hrani. Danas se zna za kudikamo veću opasnost (od prije spomenutih) predstavljaju pojedini mikrooorganizmi , Kao što su E. coli0157 ili Listeria sp. To je pridonjelo npr. pojačanom prihvaćanju primjene ( ionizirajućeg zračenja) za konzerviranje nekih namirnica.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058505

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Lovrić, Tomislav
Novi izazovi pred znanstvenicima i proizvođačima hrane na prijelazu stoljeća // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem / Prehrambeno biotehnološki fakultet (ur.).
Zagreb, 1998. str. 5-5 (predavanje, nije recenziran, sažetak, pregledni)
Lovrić, T. (1998) Novi izazovi pred znanstvenicima i proizvođačima hrane na prijelazu stoljeća. U: Prehrambeno biotehnološki fakultet (ur.)3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Lovri\'{c}, Tomislav}, year = {1998}, pages = {5-5}, keywords = {prehrambena tehnologija, znanost o hrani, znanost o prehrani, tendencije, minimalno, netoplinski procesirana hrana}, title = {Novi izazovi pred znanstvenicima i proizvo\dja\v{c}ima hrane na prijelazu stolje\'{c}a}, keyword = {prehrambena tehnologija, znanost o hrani, znanost o prehrani, tendencije, minimalno, netoplinski procesirana hrana}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lovri\'{c}, Tomislav}, year = {1998}, pages = {5-5}, keywords = {food technology, food science, nutrition, trends, consumer preferences, food safety, minimally processing, nonthermal processing}, title = {New challenges and approaches facing food scientists and manufactures at the crossing of two centuries}, keyword = {food technology, food science, nutrition, trends, consumer preferences, food safety, minimally processing, nonthermal processing}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font