Pregled bibliografske jedinice broj: 262389
Interakcija fizikalno-kemijskih i bioelektričkih svojstava u ocjeni kvalitete mesa peradi
Interakcija fizikalno-kemijskih i bioelektričkih svojstava u ocjeni kvalitete mesa peradi, 2006., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 262389 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Interakcija fizikalno-kemijskih i bioelektričkih svojstava u ocjeni kvalitete mesa peradi
(Interaction of physical, chemical and bioelectrical properties in evaluation of quality of poultry meat)
Autori
Medić, Helga
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.05
Godina
2006
Stranica
201
Mentor
Petrak, Tomislav
Ključne riječi
meso peradi; brojleri; purani; sastav; bioelektrička impedancija; električka svojstva; kvaliteta mesa
(poultry meat; broilers; turkeys; composition; bioelectrical impedance; electrical properties; meat quality)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj vrste mesa peradi, pojedinih mišića i tehnološkog procesa proizvodnje na fizikalno-kemijska i električka svojstva mesa peradi. Rezultati su pokazali da postoji korelacija između udjela vode i električkih parametara pri različitim načinima hlađenja mesa peradi. Izmjeri rezistencije u ovisnosti su o udjelu masti u istraživanim mišićima. Statistički značajni koeficijenti korelacije dobiveni su za odnos udjela masti i faznog kuta pri niskim frekvencijama mjerenja te za odnos udjela vode i faznog kuta pri visokim frekvencijama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija