Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 262061

Proizvodnja i prihvatljivost probiotičkog svježeg sira od kozjeg u usporedbi s kravljim mlijekom


Drgalić, Ida; Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka; Koruga, Sandra
Proizvodnja i prihvatljivost probiotičkog svježeg sira od kozjeg u usporedbi s kravljim mlijekom // Mljekarstvo, 56 (2006), 2; 107-118 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 262061 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i prihvatljivost probiotičkog svježeg sira od kozjeg u usporedbi s kravljim mlijekom
(Production optimization of probiotic soft cheese made from goat's and cow's milk)

Autori
Drgalić, Ida ; Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka ; Koruga, Sandra

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 56 (2006), 2; 107-118

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kozje i kravlje mlijeko; probiotički svježi sir
(goat's and cow's milk; probiotic soft cheese)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je definirati optimalnu količinu dodanog sirila te udjel mliječne masti za proizvodnju probiotičkog svježeg sira od kozjeg mlijeka, uporabom mješovite DVS ABT-4 kulture (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. i Streptococcus thermophilus), koji će posjedovati poželjna senzorska svojstva, prihvatljiva za potrošača. Najbolje senzorske ocjene imali su uzorci probiotičkog svježeg sira proizvedeni u laboratorijskim uvjetima od mlijeka s 1% mliječne masti, pasteriziranog dugotrajnom niskom pasterizacijom (65°C/ 30 min), fermentiranog pri 38°C uz dodatak 2% kulture. Da bi se postigla karakteristična konzistencija tradicionalnog svježeg sira, u kozje mlijeko bilo je potrebno dodati i 0, 01% sirila. Probiotički svježi sirevi od kozjeg mlijeka, kao i od kravljeg, proizvedeni uz optimalne uvjete, bili su 100% prihvatljivi od testiranih potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058005

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Ida Drgalić (autor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Drgalić, Ida; Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka; Koruga, Sandra
Proizvodnja i prihvatljivost probiotičkog svježeg sira od kozjeg u usporedbi s kravljim mlijekom // Mljekarstvo, 56 (2006), 2; 107-118 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Drgalić, I., Tratnik, L., Božanić, R. & Koruga, S. (2006) Proizvodnja i prihvatljivost probiotičkog svježeg sira od kozjeg u usporedbi s kravljim mlijekom. Mljekarstvo, 56 (2), 107-118.
@article{article, author = {Drgali\'{c}, Ida and Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Koruga, Sandra}, year = {2006}, pages = {107-118}, keywords = {kozje i kravlje mlijeko, probioti\v{c}ki svje\v{z}i sir}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {56}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Proizvodnja i prihvatljivost probioti\v{c}kog svje\v{z}eg sira od kozjeg u usporedbi s kravljim mlijekom}, keyword = {kozje i kravlje mlijeko, probioti\v{c}ki svje\v{z}i sir} }
@article{article, author = {Drgali\'{c}, Ida and Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Koruga, Sandra}, year = {2006}, pages = {107-118}, keywords = {goat's and cow's milk, probiotic soft cheese}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {56}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Production optimization of probiotic soft cheese made from goat's and cow's milk}, keyword = {goat's and cow's milk, probiotic soft cheese} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • Dairy Science Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font