Pregled bibliografske jedinice broj: 262056
Priprava i svojstva živinih(II) spojeva i cinkovih(II)spojeva s piroglutaminskom kiselinom
Priprava i svojstva živinih(II) spojeva i cinkovih(II)spojeva s piroglutaminskom kiselinom, 2006., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 262056 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava i svojstva živinih(II) spojeva i cinkovih(II)spojeva s piroglutaminskom kiselinom
(Preparation and characterization of mercury(II) and zinc(II) compounds with pyroglutamic acid)
Autori
Fištrek, Renata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2006
Stranica
64
Mentor
Popović, Zora
Neposredni voditelj
Soldin, Željka
Ključne riječi
živini(II) spojevi; cinkovi(II) spojevi; piroglutaminska kiselina; IR; TGA-DTA
(mercury(II) compounds; zinc(II) compounds; pyroglutamic; IR; TGA-DTA)
Sažetak
Istražene su reakcije živinog(II) acetata, živinog(II) oksida i cinkovog(II) oksida s 2-L, D-pirolidon-5-karboksilnom kiselinom (piroglutaminskom kiselinom) u stehiometrijskom omjeru 1:2 te živinog(II) klorida u stehiometrijskom omjeru 1:1. Reakcije su izvedene u vodenom mediju i pri sobnoj temperaturi. Pripravljeni spojevi identificirani su kemijskom analizom, infracrvenom spektroskopijom i termičkom analizom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija