Pregled bibliografske jedinice broj: 26159
MEDITERANSKA PREHRANA U FUNKCIJI POVEĆANE TURISTIČKE POTROŠNJE
MEDITERANSKA PREHRANA U FUNKCIJI POVEĆANE TURISTIČKE POTROŠNJE // MENEDŽMENT U FUNKCIJI POEĆANJA TURISTIČKE POTROŠNJE / RADIŠIĆ, FRANJO (ur.).
Opatija: VOLOŠĆANSKO GRAFIČKO PODUZEĆE, OPATIJA - VOLOSKO, 1988. str. 281-288 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 26159 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MEDITERANSKA PREHRANA U FUNKCIJI POVEĆANE TURISTIČKE POTROŠNJE
(MEDITERRANEAN NOURISHMENT IN THE FUNCITION OF INCREASING THE TOURISM CONSUMPTION)
Autori
Šimundić, Borislav ; Krešić, Greta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
MENEDŽMENT U FUNKCIJI POEĆANJA TURISTIČKE POTROŠNJE
/ RADIŠIĆ, FRANJO - Opatija : VOLOŠĆANSKO GRAFIČKO PODUZEĆE, OPATIJA - VOLOSKO, 1988, 281-288
Skup
MENEDŽMENT U FUNKCIJI POVEĆANJA TURISTIČKE POTROŠNJE
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.10.1998
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ETNOPREHRANA; ZDRAVA PREHRANA
(ETHNO-NOURISHMENT; HEALTHY NOURISHMENT.)
Sažetak
Brojnim istraživanjima došlo se do rezultata da je smrtnost od bolesti krvožilnog sustava u zemljama južne Europe niža nego u srednjim i sjevernim dijelovimakontinenta. Na tom mediteranskom podruju i životni vijek pučanstva je dući. Utvrđeno je da je ovaj trend posljedica zdravije prehrae gdje je u znatnoj mjeri prisutna supstitucija crvenog mesa, ribom, plodovima mora, povrćem, nerafiniranim maslinovim uljem i od alkoholnih pića češćom konzumacijom crnog vina. U ovom radu autori iznose swaznanja o prehrani turista u Hrvatskoj kao tipičnoj zemlji juga Europe. Preporučuju, pomalo zaboravljenu etno ili autohtonu prehranu domaćih jela dobivenih od čistog Jadrana i kraških otočkih i priobalnih polja čime bi se uz čvršće povezivanje proizvođača hrane, prerađivača i turizma znatno povećala turistička potrošnja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Projekti:
803004
Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija