Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 261065

Inhibicija enzimske oksidacije polifenola i posmeđivanja soka kruške i narezanih krušaka


Šubarić, Drago; Miličević, Dijana; Pašalić, Hatidža; Šabanović, Marizela; Babić, Jurislav, Aljić Mirna
Inhibicija enzimske oksidacije polifenola i posmeđivanja soka kruške i narezanih krušaka // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 56 (2005), 105-114 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 261065 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inhibicija enzimske oksidacije polifenola i posmeđivanja soka kruške i narezanih krušaka
(Inhibition of polyphenols enzymatic oxidation and browning of pear juice and sliced up pears)

Autori
Šubarić, Drago ; Miličević, Dijana ; Pašalić, Hatidža ; Šabanović, Marizela ; Babić, Jurislav, Aljić Mirna

Izvornik
Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 56 (2005); 105-114

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
polifenoli; inhibicija; kruške; enzimsko posmeđivanje; 4-heksilrezorcinol; askorbinska kiselina
(polyphenols; inhibition; pears; enzymatic browning; 4-hexylresorcinol; ascorbic acid)

Sažetak
Polifenoli predstavljaju važnu skupinu spojeva nazočnih u voću i povrću kao i u proizvodima na bazi voća i povrća. Važni su za postizanje arome i boje proizvoda od voća i povrća. Prema najnovijim istraživanjima, polifenolni spojevi imaju značajnu ulogu po ljudsko zdravlje. Fenolne tvari mogu imati i negativan učinak, osobito kod proizvoda od voća i povrća gdje mogu, u reakcijama enzimskog posmeđivanja, sudjelovati u tvorbi neželjenih taloga, odnosno žutih i smeđih pigmenata u prisutnosti polifenol-oksidaze, kisika i zraka. Stoga je važno spriječiti navedene promjene. Cilj ovog rada je istraživanje utjecaja askorbinske kiseline, kalijeva sorbata i 4-heksilrezorcinola na sprječavanje oksidacije polifenoja u soku krušaka te na sprječavanje promjene boje svježe narezanih krušaka. Kao uzorci u radu su korištene kruške sorte Williams i Abate fetel kao kultivirane sorte te Kolačuša kao autohtona sorta s područja sjeveroistočne Bosne. Rezultati istraživanja su pokazali da je najbolji učinak na sprječavanje oksidacije polifenola u soku kruške tijekom 24 sata imao 4-heksil rezorcinol, dok je nabolji učinak na sprječavanje promjene boje svježe narezanih krušaka imala obrada askorbinske kiseline te kalijeva sorbata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago; Miličević, Dijana; Pašalić, Hatidža; Šabanović, Marizela; Babić, Jurislav, Aljić Mirna
Inhibicija enzimske oksidacije polifenola i posmeđivanja soka kruške i narezanih krušaka // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 56 (2005), 105-114 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Šubarić, D., Miličević, D., Pašalić, H., Šabanović, M. & Babić, Jurislav, Aljić Mirna (2005) Inhibicija enzimske oksidacije polifenola i posmeđivanja soka kruške i narezanih krušaka. Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 56, 105-114.
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Mili\v{c}evi\'{c}, Dijana and Pa\v{s}ali\'{c}, Hatid\v{z}a and \v{S}abanovi\'{c}, Marizela}, year = {2005}, pages = {105-114}, keywords = {polifenoli, inhibicija, kru\v{s}ke, enzimsko posme\djivanje, 4-heksilrezorcinol, askorbinska kiselina}, journal = {Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu}, volume = {56}, issn = {0033-8583}, title = {Inhibicija enzimske oksidacije polifenola i posme\djivanja soka kru\v{s}ke i narezanih kru\v{s}aka}, keyword = {polifenoli, inhibicija, kru\v{s}ke, enzimsko posme\djivanje, 4-heksilrezorcinol, askorbinska kiselina} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Mili\v{c}evi\'{c}, Dijana and Pa\v{s}ali\'{c}, Hatid\v{z}a and \v{S}abanovi\'{c}, Marizela}, year = {2005}, pages = {105-114}, keywords = {polyphenols, inhibition, pears, enzymatic browning, 4-hexylresorcinol, ascorbic acid}, journal = {Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu}, volume = {56}, issn = {0033-8583}, title = {Inhibition of polyphenols enzymatic oxidation and browning of pear juice and sliced up pears}, keyword = {polyphenols, inhibition, pears, enzymatic browning, 4-hexylresorcinol, ascorbic acid} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font