Pregled bibliografske jedinice broj: 260681
Utjecaj mikotoksina na katalitičku aktivnost antioksidacijskih enzima
Utjecaj mikotoksina na katalitičku aktivnost antioksidacijskih enzima, 2006., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 260681 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikotoksina na katalitičku aktivnost antioksidacijskih enzima
(Effects of mycotoxins on catalitic activity of antioxidative enzymes)
Autori
Domović, Dijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2006
Stranica
53
Mentor
Kopjar, Nevenka
Neposredni voditelj
Domijan, Ana-Marija
Ključne riječi
fumonizin B1; okratoksin A; oksidativni stres; katalaza; superoksid dizmutaza; štakori
(fumonizin B1; ochratoxin A; oxidative stress; catalase; superoxide dismutase; rats)
Sažetak
Mikotoksini fumonizin B1 (FB1) i okratoksin A (OTA) koji su često prisutni u prehrambenim proizvodima dobivenim preradom žitarica, spojevi su poznatog hepatotoksičnog, nefrotoksičnog i karcinogenog djelovanja. Smatra se da je jedan od mehanizama njihove toksičnosti indukcija oksidativnog stresa – stanja prekomjernog stvaranja reaktivnih kisikovih spojeva (ROS). Obzirom da je oksidativni stres uključen u etiologiju čitavog niza različitih bolesti kod ljudi (neurodegenerativnih i kardiovaskularnih bolesti, zloćudnih tumora, dijabetesa melitusa, različitih traumatskih oštećenja itd.) cilj ovog istraživanja je bio odrediti učinak FB1 i OTA na katalitičku aktivnost antioksidacijskih enzima katalaze (CAT) i superoksid dismutaze (SOD) u jetri i bubrezima (kao ciljnim organima njihove toksičnosti) te na taj način utvrditi da li konzumacija hrane kontaminirane sa FB1 i OTA može dovesti do razvoja bolesti tih organa kod čovjeka. Istraživanje je provedeno na odraslim mužjacima štakora soja Wistar koji su podijeljeni na 12 skupina od po 6 životinja: kontrolne skupine, skupine oralno tretirane različitim dozama FB1 (200.0 ng/kg tjelesne težine/dan ; 0.05 mg/kg/dan i 0.5 mg/kg/dan tijekom pet dana), skupine oralno tretirane različitim dozama OTA (5.0 ng/kg tjelesne težine/dan ; 0.05 mg/kg/dan i 0.5 mg/kg/dan tijekom 15 dana) i skupine oralno tretirane različitim kombinacijama doza FB1 + OTA (5.0 ng OTA/kg tjelesne težine/dan tijekom 15 dana + 200.0 ng FB1/kg tjelesne težine/dan/posljednjih pet dana tretmana ; 5.0 ng OTA/kg/dan/tijekom 15 dana + 0.05 mg FB1/kg/dan/posljednjih pet dana tretmana i 0.05 mg OTA/kg/dan/tijekom 15 dana + 0.05 mg FB1/kg/dan/posljednjih pet dana tretmana). Po završetku tretmana životinja, katalitičke aktivnosti CAT i SOD mjerene su spektrofotometrijski u homogenatima njihove jetre i bubrega. Tretman životinja različitim dozama FB1 nije imao značajan učinak na katalitičku aktivnost CAT i SOD ni u jetri ni u bubrezima. U jetri i bubrezima skupina tretiranih najvišom dozom OTA katalitička aktivnost CAT i SOD bila je statistički značajno snižena u odnosu na kontrolne skupine dok dvije niže doze OTA nisu imale značajan učinak na aktivnost tih enzima. U jetri, različite kombinacije doza FB1 + OTA nisu utjecale na aktivnost ni CAT ni SOD dok je u bubrezima uočen sinergistički učinak tih mikotoksina praćen statistički značajnim smanjenjem katalitičke aktivnosti CAT u odnosu na kontrole. Prema rezultatima dobivenim u ovom istraživanju, koncentracije FB1 i OTA koje su obično prisutne u prehrambenim proizvodima na bazi žitarica, pojedinačno nemaju značajan inhibicijski učinak na katalitičku aktivnost antioksidacijskih enzima u jetri i bubrezima. Međutim, obzirom da se ta dva mikotoksina u hrani često pojavljuju zajedno postoji mogućnost njihovog sinergističkog djelovanja na aktivnost CAT u bubrezima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb