Pregled bibliografske jedinice broj: 25991
Kiselinski sastav i utjecaj viših alkohola na sekundarnu aromu novih klonova vinove loze selekcioniranih u Sloveniji
Kiselinski sastav i utjecaj viših alkohola na sekundarnu aromu novih klonova vinove loze selekcioniranih u Sloveniji // 3.hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem / Prehrambeno-biotehnološki fakultet (ur.).
Zagreb, 1998. str. 37-37 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 25991 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kiselinski sastav i utjecaj viših alkohola na sekundarnu aromu novih klonova vinove loze selekcioniranih u Sloveniji
(Acid composition and influence of superior alcohols on the secondary aroma of the new grapevine clones selected in Slovenia)
Autori
Kocjančič, Mitja ; Koruza, Boris ; Resnik, Mojca
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3.hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
/ Prehrambeno-biotehnološki fakultet - Zagreb, 1998, 37-37
Skup
3.hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
organske kiseline; viši alkoholi;arome vina
(organic acids; superiour alcohol; wine aromas)
Sažetak
U godinama od 1992 do 1995 vršena su ampelografska testiranja novih klonova Laškog rizlinga (9 klonova)i sauvignona (8 klonova) na lokacijama Jeruzalemske gorice. Za analize i mjerenje prinosa upotrebljene su standardne metode. Uzorci grožđa pojedinih klonova bili su mikrovinificirani,a vina kemijski analizirana i organolepitčki ocjenjena. Odrežena je sadržina viših alkohola koji nastupaju kod sekundarne arome i izračunata su najvažnija enološka pravila i njihove limitne vrijednosti. Naosnovu rezultata eksperimentalnog rada odabrano je 5 klonova (3 klona laškog rizlinga i 2 klona sauvignona) koji su potencijalno namjenjeni proizvodnji vrhunskih vina, te 8 klonova (5 klonova laškog rozlinga i 3 klona sauvignona) koji predstavljaju osnovu za proizvodnju vina srednjih kvalitetnih razreda. Svi klonovi imaju odličan rodni potencijal pa je zbog toga utvrđivan i potreban opseg prorjeđivanja prinosa
Izvorni jezik
Ostalo