Pregled bibliografske jedinice broj: 259899
Pasmina - temelj proizvodnosti, otpornosti na bolesti i zaštite izvornosti proizvoda
Pasmina - temelj proizvodnosti, otpornosti na bolesti i zaštite izvornosti proizvoda // Zbornik predavanja: Osmo savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj. / Barać, Zdravko (ur.).
Malinska, Hrvatska, 2006. str. 26-57 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 259899 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pasmina - temelj proizvodnosti, otpornosti na bolesti i zaštite izvornosti proizvoda
(Breed - basis of production, resistance and protection of origin of products)
Autori
Mioč, Boro ; Pavić, Vesna ; Prpić, Zvonimir ; Vnučec, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik predavanja: Osmo savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj.
/ Barać, Zdravko - , 2006, 26-57
Skup
Osmo savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj.
Mjesto i datum
Malinska, Hrvatska, 12.10.2006. - 13.10.2006
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
pasmina; ovce; koze; proizvodnja; otpornost; zaštita izvornosti
(breed; sheep; goat; production; resistance; protection of origin)
Sažetak
U svijetu se uzgaja velik broj različitih tipova i pasmina ovaca i koza koje se međusobno razlikuju po vanjštini, proizvodnim odlikama (meso, mlijeko, vuna, vlakno… ), ponašanju, zahtjevima i hranidbenim potrebama, te prilagodljivosti i otpornosti. Tijekom povijesti, uslijed djelovanja vanjskih čimbenika i čovjeka, mijenjala se ne samo vanjština navedenih vrsta i pasmina, nego i njihove fiziološke i proizvodne odlike. U povijesnom razvitku tipova i pasmina ovaca i koza, u početnom razdoblju, primaran je bio utjecaj okoliša, dok je utjecaj čovjeka bio neznatan. Tako su prve (stare) pasmine bile skromnih proizvodnih odlika i davale su čovjeku malo mesa, mlijeka, vune i kože za vlastite potrebe. Promjenama životnih uvjeta i sustavnim djelovanjem čovjeka, nastale su pasmine potpuno različite od svojih predaka. Tako je tijelo većine pasmina ovaca obraslo je vunom, a koza dlakom iz razloga što je to čovjek želio i forsirao te je obraslost vunom opća odlika većine suvremenih pasmina ovaca. Razvitkom industrije i intenzifikacijom poljoprivredne proizvodnje uzgajivači počinju voditi računa o zahtjevima i potrebama tržišta. Uzgojni cilj u ovčarstvu i kozarstvu postaje proizvod koji je na tržištu najtraženiji. Na taj način broj kombiniranih pasmina ovaca biva sve manji, a broj « ; ; ; usko specijaliziranih» ; ; ; genotipova postaje sve veći. Mnoge pasmine su urođene, formirane stoljećima na određenom području bez znatnijeg djelovanja čovjeka. Na taj način prilagodile su se na određene klimatske i hranidbene uvjete te postale otporne na bolesti. U posljednja dva stoljeća dogodile su se velike promjene zahtjeva i potreba tržišta te su brojne pasmine selekcionirane ili odvožene u druga područja gdje su korištene za oplemenjivanje lokalnih pasmina. Razlozi stvaranja novih pasmina, u cilju kombiniranja poželjnih osobina postojećih pasmina, identični su biološko-gospodarskim potrebama očuvanja postojećih genetskih varijacija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb