Pregled bibliografske jedinice broj: 259847
Utjecaj dodataka na reološka svojstva i stabilnost voćnog jogurta
Utjecaj dodataka na reološka svojstva i stabilnost voćnog jogurta, 2006., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 259847 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodataka na reološka svojstva i stabilnost voćnog jogurta
(Influence of additives on rheological properties and stability of fruit yogurts)
Autori
Moslavac, Biljana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
25.09
Godina
2006
Stranica
54
Mentor
Šubarić, Drago
Ključne riječi
voćni jogurt; reološka svojstva; hidrokoloidi; voćni koncentrati; stabilnost
(fruit yogurt; rheological properties; hydrocolloids; fruit concentrates; stability)
Sažetak
Pri ocjeni kakvoće mliječnih proizvoda značajnu ulogu ima poznavanje reoloških svojstava. Da bi se postigla određena reološka svojstva proizvoda, potrebno je osim odabira sirovine i pravilnog vođenja procesa proizvodnje koristiti i različite dodatke za poboljšanje navedenih svojstava proizvoda. U tu svrhu danas se koriste različiti hidrokoloidi, tvari koje se dodaju u malim udjelima (0, 05 do 5%), u svrhu postizanja određene strukture proizvoda, stabilnosti, emulgiranja, vezanja arome i sl. Cilj ovoga rada je dodatkom različitih hidrokoloida (pektin, karboksimetilceluloza i brašno sjemenke rogača) postići stabilan proizvod pripravljen dodavanjem voćne prerađevine (kaša breskve, kaša marelice i koncentrirani sok višnje) tekućem jogurtu. Pored praćenja utjecaja dodataka na reološka svojstva sustava (pri 10 °C, "0" i 5. dan, uz čuvanje uzorka pri 4 °C) praćen je i utjecaj dodataka na stabilnost jogurta. Na osnovi dobivenih rezultata izračunati su reološki parametri primjenom Herschel- Bulkley-ovog modela i "stupnjevitog zakona" te indeks stabilnosti. Rezultati istraživanja su pokazali da je dodatak hidrokoloida imao znakovit utjecaj na promatrana svojstva. Najveći utjecaj na konzistenciju sustava imao je dodatak brašna sjemenke rogača, a na stabilnost dodatak karboksimetilceluloze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA