Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 259847

Utjecaj dodataka na reološka svojstva i stabilnost voćnog jogurta


Moslavac, Biljana
Utjecaj dodataka na reološka svojstva i stabilnost voćnog jogurta, 2006., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 259847 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodataka na reološka svojstva i stabilnost voćnog jogurta
(Influence of additives on rheological properties and stability of fruit yogurts)

Autori
Moslavac, Biljana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
25.09

Godina
2006

Stranica
54

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
voćni jogurt; reološka svojstva; hidrokoloidi; voćni koncentrati; stabilnost
(fruit yogurt; rheological properties; hydrocolloids; fruit concentrates; stability)

Sažetak
Pri ocjeni kakvoće mliječnih proizvoda značajnu ulogu ima poznavanje reoloških svojstava. Da bi se postigla određena reološka svojstva proizvoda, potrebno je osim odabira sirovine i pravilnog vođenja procesa proizvodnje koristiti i različite dodatke za poboljšanje navedenih svojstava proizvoda. U tu svrhu danas se koriste različiti hidrokoloidi, tvari koje se dodaju u malim udjelima (0, 05 do 5%), u svrhu postizanja određene strukture proizvoda, stabilnosti, emulgiranja, vezanja arome i sl. Cilj ovoga rada je dodatkom različitih hidrokoloida (pektin, karboksimetilceluloza i brašno sjemenke rogača) postići stabilan proizvod pripravljen dodavanjem voćne prerađevine (kaša breskve, kaša marelice i koncentrirani sok višnje) tekućem jogurtu. Pored praćenja utjecaja dodataka na reološka svojstva sustava (pri 10 °C, "0" i 5. dan, uz čuvanje uzorka pri 4 °C) praćen je i utjecaj dodataka na stabilnost jogurta. Na osnovi dobivenih rezultata izračunati su reološki parametri primjenom Herschel- Bulkley-ovog modela i "stupnjevitog zakona" te indeks stabilnosti. Rezultati istraživanja su pokazali da je dodatak hidrokoloida imao znakovit utjecaj na promatrana svojstva. Najveći utjecaj na konzistenciju sustava imao je dodatak brašna sjemenke rogača, a na stabilnost dodatak karboksimetilceluloze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Biljana
Utjecaj dodataka na reološka svojstva i stabilnost voćnog jogurta, 2006., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Moslavac, B. (2006) 'Utjecaj dodataka na reološka svojstva i stabilnost voćnog jogurta', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Moslavac, Biljana}, year = {2006}, pages = {54}, keywords = {vo\'{c}ni jogurt, reolo\v{s}ka svojstva, hidrokoloidi, vo\'{c}ni koncentrati, stabilnost}, title = {Utjecaj dodataka na reolo\v{s}ka svojstva i stabilnost vo\'{c}nog jogurta}, keyword = {vo\'{c}ni jogurt, reolo\v{s}ka svojstva, hidrokoloidi, vo\'{c}ni koncentrati, stabilnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Moslavac, Biljana}, year = {2006}, pages = {54}, keywords = {fruit yogurt, rheological properties, hydrocolloids, fruit concentrates, stability}, title = {Influence of additives on rheological properties and stability of fruit yogurts}, keyword = {fruit yogurt, rheological properties, hydrocolloids, fruit concentrates, stability}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font