Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 259835

Proizvodnja niskokaloričnog džema od jagoda


Sajdl, Maja
Proizvodnja niskokaloričnog džema od jagoda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 259835 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja niskokaloričnog džema od jagoda
(Production of low-calorie strawberry jam)

Autori
Sajdl, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
06.10

Godina
2006

Stranica
54

Mentor
Piližota, Vlasta

Ključne riječi
niskokalorični džem; pektini; antocijani; polifenoli; antioksidativna aktivnost
(low-fat jam; pectins; anthocyanins; polyphenols; antioxidant activity)

Sažetak
Tijekom pripreme i skladištenja džema dolazi do degradacije nekih njegovih sastojaka, posebno antocijana. Cilj rada bio je pripremiti džem od jagoda s 39 % suhe tvari u kojem je dio šećera-saharoze, zamijenjen sa smjesom fruktoze i aspartama odnosno fruktoznog sirupa i aspartama. Korištena su tri pektina - zelena vrpca (GR), ljubičasta vrpca (PR) i ljubičasta vrpca D-075 (PRX) različitih stupnjeva esterifikacije te je praćen njihov utjecaj na određena svojstva džema. Pripremljeni uzorci džema su skladišteni na sobnoj temperaturi i na 4 °C te je praćena promjena koncentracije antocijana, polifenola, antioksidativne aktivnosti te teksture. Najveći utjecaj na zadržavanje antocijana imao je pektin PRX. Što se tiče teksture najčvršći su bili uzorci pripremljeni s GR, zatim s PR, te s PRX.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sajdl, Maja
Proizvodnja niskokaloričnog džema od jagoda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Sajdl, M. (2006) 'Proizvodnja niskokaloričnog džema od jagoda', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sajdl, Maja}, year = {2006}, pages = {54}, keywords = {niskokalori\v{c}ni d\v{z}em, pektini, antocijani, polifenoli, antioksidativna aktivnost}, title = {Proizvodnja niskokalori\v{c}nog d\v{z}ema od jagoda}, keyword = {niskokalori\v{c}ni d\v{z}em, pektini, antocijani, polifenoli, antioksidativna aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sajdl, Maja}, year = {2006}, pages = {54}, keywords = {low-fat jam, pectins, anthocyanins, polyphenols, antioxidant activity}, title = {Production of low-calorie strawberry jam}, keyword = {low-fat jam, pectins, anthocyanins, polyphenols, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font