Pregled bibliografske jedinice broj: 259835
Proizvodnja niskokaloričnog džema od jagoda
Proizvodnja niskokaloričnog džema od jagoda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 259835 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja niskokaloričnog džema od jagoda
(Production of low-calorie strawberry jam)
Autori
Sajdl, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
06.10
Godina
2006
Stranica
54
Mentor
Piližota, Vlasta
Ključne riječi
niskokalorični džem; pektini; antocijani; polifenoli; antioksidativna aktivnost
(low-fat jam; pectins; anthocyanins; polyphenols; antioxidant activity)
Sažetak
Tijekom pripreme i skladištenja džema dolazi do degradacije nekih njegovih sastojaka, posebno antocijana. Cilj rada bio je pripremiti džem od jagoda s 39 % suhe tvari u kojem je dio šećera-saharoze, zamijenjen sa smjesom fruktoze i aspartama odnosno fruktoznog sirupa i aspartama. Korištena su tri pektina - zelena vrpca (GR), ljubičasta vrpca (PR) i ljubičasta vrpca D-075 (PRX) različitih stupnjeva esterifikacije te je praćen njihov utjecaj na određena svojstva džema. Pripremljeni uzorci džema su skladišteni na sobnoj temperaturi i na 4 °C te je praćena promjena koncentracije antocijana, polifenola, antioksidativne aktivnosti te teksture. Najveći utjecaj na zadržavanje antocijana imao je pektin PRX. Što se tiče teksture najčvršći su bili uzorci pripremljeni s GR, zatim s PR, te s PRX.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0113001
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vlasta Piližota
(mentor)