Pregled bibliografske jedinice broj: 25936
Mogućnosti povećanja hranidbom sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u pilećem mesu
Mogućnosti povećanja hranidbom sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u pilećem mesu // Zbornik Savjetovanja Peradarski dani '96 / Raguž-Đurić, Radmila ; Tišljar, Marina ; Wittner, Velimir (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 1996. str. 50-56 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 25936 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti povećanja hranidbom sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u pilećem mesu
(Possibility of increasing PUFA in broiler's meat by feeding)
Autori
Kralik, Gordana ; Božičković, Predrag ; Galonja, Marica ; Škrtić, Zoran ; Canecki, Katica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik Savjetovanja Peradarski dani '96
/ Raguž-Đurić, Radmila ; Tišljar, Marina ; Wittner, Velimir - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, 1996, 50-56
Skup
Savjetovanje Peradarski dani '96.
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 17.10.1996. - 19.10.1996
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
hranidba; pilići; kakvoća mesa; višestruko nezasićene masne kiseline (PUFA)
(feeding; chicken; meat quality; PUFA)
Sažetak
U radu se ispituje mogućnost manipuliranja hranidbom radi povećanja sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u mesu pilića. Istraživanje je provedeno na 120 Ross 208 muških pilića koji su bili podijeljeni u tri skupine s obzirom na izvor masti u obroku. U obroku 1. skupine pilića, uz ostala krmiva, dodana je svinjska mast, 2. skupina pilića dodano je suncokretovo ulje, a 3. skupini pilića dodano je repičino ulje. Prsno meso pilića 2. i 3. skupine imalo je signifikantno veće udjele masti od prsnog mesa pilića 1. skupine. Ustanovljen su također signifikantne razlike u sadržaju linolne kiseline u odnosu na 1. i 3. skupinu. Rezultati istraživanja pokazuju da se pomoću hranidbe može mijenjati sadržaj masnih kiselina u mesu pilića.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053043
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Marica Galonja
(autor)
Gordana Kralik
(autor)
Predrag Božičković
(autor)
Zoran Škrtić
(autor)