Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 25936

Mogućnosti povećanja hranidbom sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u pilećem mesu


Kralik, Gordana; Božičković, Predrag; Galonja, Marica; Škrtić, Zoran; Canecki, Katica
Mogućnosti povećanja hranidbom sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u pilećem mesu // Zbornik Savjetovanja Peradarski dani '96 / Raguž-Đurić, Radmila ; Tišljar, Marina ; Wittner, Velimir (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 1996. str. 50-56 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 25936 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti povećanja hranidbom sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u pilećem mesu
(Possibility of increasing PUFA in broiler's meat by feeding)

Autori
Kralik, Gordana ; Božičković, Predrag ; Galonja, Marica ; Škrtić, Zoran ; Canecki, Katica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik Savjetovanja Peradarski dani '96 / Raguž-Đurić, Radmila ; Tišljar, Marina ; Wittner, Velimir - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, 1996, 50-56

Skup
Savjetovanje Peradarski dani '96.

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 17.10.1996. - 19.10.1996

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
hranidba; pilići; kakvoća mesa; višestruko nezasićene masne kiseline (PUFA)
(feeding; chicken; meat quality; PUFA)

Sažetak
U radu se ispituje mogućnost manipuliranja hranidbom radi povećanja sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u mesu pilića. Istraživanje je provedeno na 120 Ross 208 muških pilića koji su bili podijeljeni u tri skupine s obzirom na izvor masti u obroku. U obroku 1. skupine pilića, uz ostala krmiva, dodana je svinjska mast, 2. skupina pilića dodano je suncokretovo ulje, a 3. skupini pilića dodano je repičino ulje. Prsno meso pilića 2. i 3. skupine imalo je signifikantno veće udjele masti od prsnog mesa pilića 1. skupine. Ustanovljen su također signifikantne razlike u sadržaju linolne kiseline u odnosu na 1. i 3. skupinu. Rezultati istraživanja pokazuju da se pomoću hranidbe može mijenjati sadržaj masnih kiselina u mesu pilića.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053043

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Božičković, Predrag; Galonja, Marica; Škrtić, Zoran; Canecki, Katica
Mogućnosti povećanja hranidbom sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u pilećem mesu // Zbornik Savjetovanja Peradarski dani '96 / Raguž-Đurić, Radmila ; Tišljar, Marina ; Wittner, Velimir (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 1996. str. 50-56 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kralik, G., Božičković, P., Galonja, M., Škrtić, Z. & Canecki, K. (1996) Mogućnosti povećanja hranidbom sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u pilećem mesu. U: Raguž-Đurić, R., Tišljar, M. & Wittner, V. (ur.)Zbornik Savjetovanja Peradarski dani '96.
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Bo\v{z}i\v{c}kovi\'{c}, Predrag and Galonja, Marica and \v{S}krti\'{c}, Zoran and Canecki, Katica}, year = {1996}, pages = {50-56}, keywords = {hranidba, pili\'{c}i, kakvo\'{c}a mesa, vi\v{s}estruko nezasi\'{c}ene masne kiseline (PUFA)}, title = {Mogu\'{c}nosti pove\'{c}anja hranidbom sadr\v{z}aja vi\v{s}estruko nezasi\'{c}enih masnih kiselina u pile\'{c}em mesu}, keyword = {hranidba, pili\'{c}i, kakvo\'{c}a mesa, vi\v{s}estruko nezasi\'{c}ene masne kiseline (PUFA)}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Bo\v{z}i\v{c}kovi\'{c}, Predrag and Galonja, Marica and \v{S}krti\'{c}, Zoran and Canecki, Katica}, year = {1996}, pages = {50-56}, keywords = {feeding, chicken, meat quality, PUFA}, title = {Possibility of increasing PUFA in broiler's meat by feeding}, keyword = {feeding, chicken, meat quality, PUFA}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font