Pregled bibliografske jedinice broj: 259205
„ SUGAR SENSING“ U STANIČNIM LINIJAMA ŠEĆERNE REPE (Beta vulgaris L.)
„ SUGAR SENSING“ U STANIČNIM LINIJAMA ŠEĆERNE REPE (Beta vulgaris L.) // Zbornik sažetaka 9. Hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem / Besendorfer, Višnja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2006. str. 185-187 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 259205 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
„ SUGAR SENSING“ U STANIČNIM LINIJAMA ŠEĆERNE REPE (Beta vulgaris L.)
(SUGAR SENSING IN SUGAR BEET CELL LINES (Beta vulgaris L.))
Autori
Pavoković, Dubravko ; Hagege, Daniel ; Krsnik-Rasol, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 9. Hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
/ Besendorfer, Višnja - Zagreb : Hrvatsko biološko društvo, 2006, 185-187
Skup
9. Hrvatski biološki kongres
Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 23.09.2006. - 29.09.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
šećerna repa; percepcija šećera; stanične kulture
(sugarbeet; sugar sensing; cell lines)
Sažetak
Karakteristika biljnog razvoja je izuzetna plastičnost koja je uvjetovana vanjskim i unutarnjim signalima. Ugljikohidrati su važni čimbenici biljnog razvoja. Biljke mogu osjetiti ugljikohidrate kao disaharide ili monosaharide. Osjet monosaharida može biti ili ovisan ili neovisan o heksokinazi. Nastali signal se prenosi do jezgre gdje utječe na ekspresiju gena. Da li osjet šećera i prijenos signala ovisi o diferencijacijskom stupnju stanice nije poznato. Da bi testirali tu hipotezu, analizirali smo tri stanične linije šećerne repe koje se nalaze na različitim stupnjevima diferencijacije: N – diferencirana, bez morfogeneze ; HO – diferencirana i morfogenetska, i HNO – dediferencirana. Stanične suspenzije dobivene iz kalusa tretirali smo s raznim šećerima i analozima: glukoza, saharoza, 3-O-metilglukoza, 2-deoksiglukoza, manoza i manitol. Pratili smo odgovor nekoliko enzima: invertaze, fenilalanin-amonij lijaze (PAL), i peroksidaze. Rezultati pokazuju da su invertaza stanične stijenke i PAL pogodni za testiranje osjeta šećera u staničnim linijama. Aktivnost tih enzima povisila se u stanicama N i HNO tretiranih s glukozom i saharozom, ali ne i s analozima šećera. Slična aktivacija nije pronađena u stanicama HO. Da bi testirali put prijenosa signala šećera, stanice smo tretirali s inhibitorima proteinskih fosfataza i kinaza te mjerili aktivnost invertaze i PAL. Nije nađena nikakva razlika u odgovoru. U konačnici, podatci govore da postoji veza između stupnja diferencijacije stanice šećerne repe i osjeta šećera, dok je put prijenosa signala šećera u sve tri stanične linije istovjetan.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biologija